Kritiserer Folkeregisteret

Kan bli vanskeligere for enkelte å få norsk pass i årene som kommer, hvis regjeringens forslag om endring av statsborgerloven vedtas.
Foto: Scanstockphoto
– Ansatte på Skatteetaten (Folkeregisteret) er ikke forberedt på å gi konsistente svar til dem som er rammet, mener leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen. 

– Folkeregisteret har fratatt folk fødestedet, og de har ikke tenkt å gjøre stort for å rette det opp. De har ikke engang tenkt å sørge for at staben er forberedt på å gi konsistente svar til dem som er rammet. De er langt mer opptatt av overdreven territorial beskyttelse på egne vegne. Dette holder bare ikke. Denne saken har pågått for lenge nå til at det offentliges håndtering skal forbli så amatøraktig, skriver Steen i et innlegg på Facebook.

Anledningen var Antirasistisk Senter sin aksjon for å undersøke hvordan folk ble møtt da de ønsket å finne ut hva som står registrert om fødestedet, og hva de eventuelt kan gjøre med det.

– Folk ble tatt vennlig imot – av skrankeansatte i Folkeregisteret som ga helt ulike svar. Noen ble vist videre til politet, noen til fylkesmannen, noen til UDI. Folkeregisteret framsto som uforberedt. Slik blir en situasjon som allerede er veldig ubehagelig for mange, enda en del verre, skriver Steen.