Utøya blir læringssenter

Skal hedre de omkomne: et av minnesmerkene for 22. juli-terroren skal ligge i nærheten av Utøya.
Foto: NRK P3
Til femårsmarkeringen den 22. juli skal Utøya være gjenoppbygget og klar for en ny epoke, som læringssenter.
0Shares

Styreleder for Utøya, Jan Christian Vestre, forteller til NRK at læringssenteret skal minne og lære om den vonde historien.

– For oss er det viktig at det skal være et lyst bygg, et åpent bygg og et tilgjengelig bygg. Vårt håp er at flest mulig vil komme hit, se det og lære noe av det, sier styreleder for Utøya, Jan Christian Vestre, om læringssenteret.

Læringssenteret, som skal ta imot klasser og andre interesserte fra hele landet, er ett av byggene som skal ferdigstilles. En del av læringssenteret, er det gamle cafebygget. Der finner man fortsatt spor etter den grusomme dagen i 2011.

– Det er et veldig alvor her. En del av bygget er bevart slik det så ut den beksvarte dagen i 2011 og det har også vært litt av tanken at det skal bevares. Nettopp for å vise grusomhetene og hvor bestialsk dette terrorangrepet var.

Står klar til femårsmarkeringen
Gjenoppbyggingen av Utøya har kostet mellom 60–70 millioner kroner, selve læringssenteret har kostet cirka 11 millioner kroner. Disse pengene har stort sett kommet inn via gaver og donasjoner.  

Læringssenteret og de andre byggene på Utøya skal stå klare til den 22. juli. Da vil blant annet kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg være med for markere dagen.