– Vi kan ikke være naive

Lett å trikse med: I fjor ble det rapportert over 700 tilfeller av ID-juks i Norge, herunder passforfalskning.
Foto: Claudio Castello
Innvandringsminister Sylvi Listhaug frykter terrorister skal fortsette å komme seg til Europa med falske pass.  
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Før helgen besøkte Listhaug Nasjonalt ID-senter i Møllergata i Oslo. Der fikk hun demonstrert hvordan falske pass blir avslørt og hvor omfattende og raffinert forfalskningen av pass har blitt.

 
Foto : Torbjørn Tandberg

– Det er viktig at vi hele tiden er oppdatert på det siste fra felten, at vi har den nyeste kunnskapen på hva vi skal se etter og hvilke metoder som brukes. Det er grunn til bekymring når vi ser hvor omfattende og raffinert forfalskningen av ID-dokumenter er, sier statsråden til VGNett.

Advarer mot naivitet
En rekke etater i Norge rapporterer årlig til ID-senteret på juks de avslører. I fjor ble det rapportert over 700 tilfeller av ID-juks i Norge.

I forbindelse med terrorangrepet i Paris i fjor brukte også en av selvmordsbomberne et falsk syrisk pass. Listhaug frykter at flere personer med terrorhensikter skal ta seg til Europa ved hjelp av falske ID-dokumenter.

– Det er ingen grunn til å være naiv slik verden har utviklet seg. Terrorangrepene i sommer har vist det tydelig. Derfor er det så viktig at vi har fullt trykk på ID-arbeidet, med bruk av ansiktsgjenkjenning, biometri og fingeravtrykk, sier Listhaug videre.