– Statsministeren må hente flere ukrainske flyktninger

Leder i Norges kristne råd Erhard Hermansen undertegner et brev på vegne av organisasjonens 25 menigheter, der de ber statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om å hente flere flyktninger.
Foto: Gjermund Øystese
Norges kristne råd uttrykker sterk bekymring for flyktningssituasjonen i Ukraina.

Tirsdag sendte Norges kristne råd (NKR) et brev til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) med oppfordring om å intensivere arbeidet med å hente ukrainske flyktninger.

Leder i Norges kristne råd, Erhard Hermansen, undertegner brevet på vegne av 25 kirkesamfunn og fem tverrkirkelige organisasjoner, skriver Vårt Land.

I brevet står det at rådet ser «med bekymring på hvor få personer den norske stat har hentet til Norge». NKR ber myndighetene om å ta større ansvar i situasjonen, og jobbe mer aktivt med å hente flyktninger fra Ukraina.

Sårbar situasjon

Erhard Hermansen forklarer til Vårt Land hvorfor de har valgt å sende brevet:

– Vi velger å sende brevet fordi vi opplever at det er et stort engasjement fra menigheter for å hjelpe og for å være med å bringe flyktninger til Norge.

Norge bør intensivere arbeidet med å hente ut flyktninger på en forsvarlig måte.

– Vi må se mer til at myndighetene gjør dette, sier han.

I brevet står blant annet det følgende:

«Det er et brennende engasjement for å hjelpe i Kirke-Norge. Vi forstår menighetenes ønske om å handle raskt for å redde mennesker fra uærlige aktører. Flere menigheter har allerede vært aktive og hentet flyktninger fra Ukraina. I de fleste tilfeller bygger dette på allerede etablerte relasjoner fra før krigen brøt ut. Samtidig ser vi den store sårbarheten knyttet til at menigheter tar ansvar for å velge ut og transportere flyktninger til Norge. Dette er sårbart på flere områder».