– Uhensiktsmessig å forby nikab

Hindrer identifisering: SV, sammen med flere andre partier i Vest-Agder, støttet et forslag fra Demokratene om å forby heldekkende plagg på videregående skoler i Vest-Agder fylke.
Foto: Baalel
Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet vil innføre et forbud mot bruk av plagg som dekker ansiktet i skoler og høyere utdanning.

Dermed blir det stortingsflertall for nikabforbud. Arbeiderpartiet vil foreslå et regelverk som betyr nei til nikab i skoler og høyere utdanning. Det kan innebære flertall på Stortinget for å overkjøre regjeringen, melder VG. Oslo har hatt et slikt forbud i en årrekke. 

– Det er en bred oppfatning i Arbeiderpartiet at i skole og utdanning så må vi kunne se hverandre i øynene, se ansiktsuttrykk og se ansiktet på dem vi snakker med. Og det må gjelde gjennom hele utdanningsløpet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til VG.

Talsperson i Norsk-pakistansk Nettverk Sofia Rana sier at organisasjonen ikke støtter et forbud mot niqab, verken i skoler eller i det offentlige rom generelt.

– Et forbud er illiberalt, og vi kan ikke forby alt vi ikke liker. Likefullt anser vi niqaben som et produkt av reaksjonært kvinnesyn som ikke hører hjemme i moderne Norge. Niqaben kan kun havne på historiens skraphaug gjennom et aktivt arbeid for holdningsendringer og inkludering. Bærere av niqab må selv erkjenne at de lever i ufrihet. Et forbud vil føre til offermentalitet, noe som er et dårlig utgangspunkt for endring, sier hun.

– Vi vet alle at forbudet innføres mot niqab, et nesten ikke-eksisterende problem på utdanningsinstitusjoner i Norge. Det har tidligere vært en håndfull tilfeller hvor en elev eller student har brukt det heldekkende plagget niqab, men det har vært håndtert på en god måte lokalt, legger hun til.'

Reagerer på Aps strategi

– Før stortingsvalget i 2013 kunne man titt og ofte høre fra Ap-politikere at en stemme til Høyre ville gi Frp-politikk. Nå kan det se ut til at en stemme til Ap også kan gi Frp-politikk. Det hele virker som et politisk spill fra Arbeiderpartiet sin side. Det tok ikke Jonas Gahr Støre lang tid før han var for et niqab-forbud, etter at statsråd Sylvi Listhaug hadde sagt at regjeringen ikke ville foreslå et slikt forbud. Man kan spørre seg hva som blir det neste, avslutter Rana.