Verdens flyktningdag markert på Mangfoldshuset

Flere sterke personlige historier om flukt ble fortalt under markeringen av verdens flyktningdag på Mangfoldshuset.
Foto: Mangfoldshuset
Ingen mennesker forlater hjemmene sine frivillig, det er derfor viktig å være et medmenneske for mennesker i nød, var budskapet.

Kvelden ble åpnet med en viktig åpningstale av generalsekretæren Pål Nesse i NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere, og fulgte deretter med mange sterke, rørende og flotte dikt og musikkinnslag fra ulike land på scenen, ifølge Mangfoldhuset på Facebook.

Firat Bahcivan, daglig leder i Mangfoldhuset Oslo, sier til Utrop i en e-post:
– Vi ønsket å markere verdens dag for flyktninger med musikk, sang og dikt, som ble fremført av flyktninger fra ulike land som blant annet Ukraina, Syria, Tyrkia, Bosnia, Nepal og Kina.

Sterke personlige historier

Ifølge Bahcivan kom mange sterke og personlige historier frem på scenen.
– Vi hadde en diktfremføring av en storesøster om hennes flukt, hvor hun ikke fikk tatt farvel med sin kjære bror ved grenseovergangen og dette ble deres siste minne sammen, da broren ble drept på sin vei tilbake til Syria. Sang som ble sunget med dyp innlevelse, om savn til deres etterlatte i hjemlandet. Alle hadde en fellesnevner, og det var en sorg over alle deres etterlatte i hjemlandet, og at de ble drevet ut på en flukt fra sine nære og kjære.
Kultur og musikk er noe som forener, og det sier mer enn ord kan forklare, legger han til.

– Tross ulikheter i tro, språk og kultur, ga kvelden en felles opplevelse av savn, sorg og fellesskap for alle som deltok.