Kvinneaktivister forlater Norge

Nargis Nehan havnet i Mo i Rana som flyktning. Nå vil hun reise til Canada.
Afghanske aktivister som Norge evakuerte opplever at Norge tier dem i hjel.

Farzana Elham Kochai, Jamila Afghani og Nargis Nehan ble evakuert ut fra Afghanistan da Taliban tok over landet i august i fjor, ifølge Dagsavisen.

Nå ønsker alle tre å forlate Norge.

Nehan havnet i Mo i Rana, Kochai havnet i Vestnes kommune i Møre og Romsdal og Afghani i Alta. Geografiske avstander gjør at de ikke får videreført arbeidet sitt.

Som afghansk kvinnelig leder og talskvinne blir Nehan ofte invitert til konferanser som foredragsholder. Også dette har blitt vanskelig etter at hun ble bosatt i Mo i Rana.

– Jeg gikk glipp av flere konferanser, fordi det var for kostbart for arrangørene å finansiere flyreisene mine fra Mo i Rana, sier Nehan til Dagsavisen.

Avstanden gjør at planene om å jobbe tett med menneskerettighetsorganisasjoner og Norges beslutningstakere er vanskelige å realisere.

Nødt å ha integreringsfokus

Kochai måtte gjennom et tungt integreringsprogram, istedenfor å få fortsette arbeidet sitt med menneskerettigheter.

– Jeg tenker det er absurd og vanskelig når man sender en person med 15 års toppledererfaring til en butikk, kafé eller en gård for å få en praksisattest, sier Kochai.

Flytter til Canada

Opplevelsen av at Norge ikke støtter menneskerettighetsforkjempere som dem selv, gjør at både Nehan og Afghani har valgt å flytte til Canada.

– Jeg kan videreføre aktivitetene mine i Toronto, og jeg vil være i nærheten av en internasjonal flyplass, og jeg vil også kunne bruke mitt afghanske pass, noe som vil hjelpe meg med å få visum til noen land lettere, sier Nehan.

Ingeborg Moa, leder i Det norske menneskerettighetsfond, mener behandlingen av kvinneaktivistene er et tap for Norge.

– Norge går glipp av solide ressurser på fagfelt som Norge og regjeringen er svært opptatt av, som freds- og forsoningsarbeid, arbeid med kvinners rettigheter