Vestlige reisebyråer får ikke frakte muslimer til Mekka

For norske og vestlige muslimer kommer reisen til Mekka til å bli vanskeligere å få gjort etter at saudiske myndigheter ikke lenger tillater reisebyråer.
Foto: Wikipedia
Kort tid før muslimenes pilegrimsferd har Saudi-Arabia endret på kriteriene for innreise. Mange norske muslimer får dermed ikke dra til Mekka.

Etter to år med omfattende korona-restriksjoner, skulle dette endelig bli året da muslimer verden over kunne utføre hajj, pilegrimsferden til Mekka i Saudi-Arabia og en av Islams fem søyler.

Zhour er en av mange muslimer som har måttet utsette reisen i to år er. Da Saudi-Arabia i april åpnet opp for å ta imot en million muslimer, ble hun fylt med håp. Nå, to måneder senere, er hun knust:

– Dette har kostet meg så mye. Jeg forstår ikke hvordan Saudi-Arabia har tenkt, sier Zhour til Vårt Land.

Statskontrollert system

Norske muslimer har allerede bestilt og planlagt turer med norske reisebyråer, men nå har disse pakketurene blitt avlyst.

I stedet for de vestlige reisebyråene, har Saudi-Arabia opprettet en statskontrollert trekning hvor muslimer i Vesten kan søke individuelt om å få reise.

Amer Rauf har i flere år vært reiseleder for muslimer i Norge som vil utføre hajj, og er ikke nådig i hva han mener om den plutselige u-svingen til Saudi-Arabia:

– Dette er snakk om folk som har ventet i to år på å dra. Da myndighetene ga klarsignalet om at man kunne åpne opp for reiser igjen, ga de muslimer i Norge et håp. Men nå, når alt er planlagt og det nærmer seg avreise, får de beskjed om at de må avlyse turen. De fortjener ikke dette rotet, sier han til Vårt Land.

Vanskeligere å gjennomføre pilgrimsreisen

Vanligvis reiser norske muslimer med reisebyråer når de skal utføre hajj. Da reiser man som en gruppe, gjerne med en eller flere imamer som kan veilede dem gjennom hajj. Begge disse tingene blir vanskeligere gjennom den nye individuelle søkeprosessen.

– Det er flere grunner til hvorfor disse reisene nesten alltid gjennomføres med reisebyråer. Vi ordner med visum, opphold, transport og ikke minst kommunikasjon, forklarer Rauf.

Ingen eller svært få av de 66 kommer til å reise i år, ifølge Rauf.