Ny rapport: Folk mer positive til lokal integrering

– Den betydelige økningen i positive holdninger til innvandring i 2022 er endret og er nå omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon, sier IMDi-direktør Libe Rieber-Mohn. (Bildet fra Melafesrival)
Foto: Ola Gjethammer
IMDi har kommet ut med sin nyeste utgave av Integreringsbarometeret.

–  Den betydelige økningen i positive holdninger til innvandring i 2022 er endret og er nå omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, via en pressemelding.

Rapporten «Holdninger til innvandring, integrering og mangfold. Integreringsbarometeret 2024» ble lansert 29. april. Den viser at i månedene etter krigsutbruddet i Ukraina i 2022 ble det registrert en betydelig økning i positive holdninger til innvandring, og økt støtte til mottak av flyktninger.

Tilbakegang i positive holdninger til innvandring

I løpet av 2023 så man derimot en reduksjon i positive holdninger, og i siste måling var holdningene omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon.

Samtidig er det en noe større andel nå enn i 2021 som mener at det går bra med integreringen enn i tidligere målinger. 27 prosent av befolkningen svarer at integreringen går bra, mens 40 prosent svarer at integreringen går dårlig. Høsten 2021 lå tilsvarende andeler på henholdsvis 22 og 44 prosent.

Folk mer positive til integreringen på bostedet

Undersøkelsen viser at folk er mer positive til integreringen der de bor, sammenlignet med hvordan det går i hele samfunnet. 36 prosent av respondentene var positive til integrering lokalt, mens 29 prosent mener det går dårlig.

Folk som bor i distriktene er mest positive til hvordan det går med integreringen i deres nærområder sammenliknet med dem som bor i, eller i nærheten av, større byer.

Støtten til å ta imot arbeidsinnvandrere i Norge øker også. Trenden har holdt seg gjennom de to årene med mottak av flyktninger fra Ukraina.

Stadig flere er enige i at utenlandsk arbeidskraft vil være viktig for å sikre gode velferdstjenester i årene som kommer. Andelen økte fra 65 prosent i 2019 til 75 prosent i 2023. Samtidig er det en nedgang i andelen som mener at innvandring truer norske arbeidsplasser fra om lag 40 prosent i 2019 til under 30 prosent i 2023.

Klikk her for å lese rapporten