– Flaggbrenning er ikke hatkriminalitet

OsloMet-professor Lars Gule sier å brenne lhbt-flagget er ikke hatkriminalitet.
Foto: Grazyna Skarpås
Det er ikke forbud mot å brenne flagg i Norge. Derfor er det merkelig at politiet etterforsker brenning av regnbueflagg som hatkriminalitet, mener førsteamanuensis Lars Gule.

OsloMet-professoren skriver i nettstedet religioner.no:

– Om kvelden 1. juli ble det funnet et stort og delvis oppbrent regnbueflagg på Haugenstua i Oslo. Politiet sier de etterforsker saken som hatkriminalitet. Det er noe merkelig at politiet velger en slik tilnærming.

Videre forklarer Gule:

– Det er ikke straffbart å brenne (nasjonale) flagg i Norge. Det er selvsagt heller ikke straffbart å brenne eller ødelegge andre flagg eller forskjellige symboler. Vi vet jo at det ikke er straffbart å brenne bøker, selv ikke bøker som regnes som hellige av noen. For det gjør SIAN stadig vekk uten å bli tiltalt eller straffet for det.

Flaggbrenning kan sees som en politisk ytring, skriver han:

– Det er derfor – selvsagt – mulig å brenne USAs flagg uten å hate amerikanere, men nettopp som en kritisk markering mot for eksempel USAs imperialisme. Da er det en politisk ytring. Og man kan brenne regnbueflagget fordi man er uenig i noen skeives ideologi og seksualpolitiske synspunkter, men uten å hate skeive fordi de er skeive.