Foto: FHI
Siden slutten av juni har antallet smittede med apekopper mer enn doblet seg i Norge. Så langt har det blitt bekreftet 22 tilfeller over hele landet.
22Shares

Apekopper er en sykdom. Personer som blir smittet med apekopper får feber og utslett. De fleste blir friske uten behandling. Vi kan bli smittet hvis vi er i nær kontakt med en person som har apekopper. Eller hvis vi tar på steder eller på ting som har vært i kontakt med en person som har apekopper.

Sykdommen varer i to til fire uker.

Siden slutten av juni har antallet smittede med apekopper doblet seg i Norge. Det har blitt bekreftet 22 tilfeller over hele landet til nå.

Folkehelseinstituttet sier at de jobber hardt for å stoppe apekopper.

– Det jobbes hardt for å stoppe dette. Vi har i høyeste grad satt inn en stor innsats for å stoppe dette fra å bre seg videre i befolkningen, sier fungerende avdelingsdirektør for smittevern og beredskap Siri Laura Feruglio ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Apekopper i hele verden

I det pågående utbruddet har over 6.000 blitt smittet med apekopper rundt om i verden. Norge har nå 22 bekreftede tilfeller. Det første tilfellet i Norge ble bekreftet 31. mai. Siden slutten av juni har smittetallene i Norge mer enn doblet seg.

Det er flest tilfeller av apekopper i miljøer hvor menn har sex med menn.

– Vi har ikke sett en så stor utbredelse av apekopper tidligere, spesielt knyttet til miljø hvor menn har sex med menn. Det har vært enkelte rapporter om smitte ved intim kontakt tidligere, men aldri i det omfang vi ser nå, sier Feruglio.

17 av de smittede i Norge er mellom 20 og 49 år gamle, og 17 av de 22 er bor i Oslo og Viken.

FHI forklarer

Les om apekopper på engelsk her. 

ORDLISTE

bekrefte: vise seg å være riktig

å bre seg videre: spre seg

pågående: som skjer nå

utbredelse: at noe blir spredd

omfang: dimensjon, rekkevidde, størrelse