Satte opp advarselplakat på polsk

 
Foto: Wikimedia Commons
Torp lufthavn har et økende problem med passasjerer som er for fulle og utagerende til å få komme om bord på flyet, forteller Tine Kleive-Mathisen, markedssjef ved Sandefjord lufthavn Torp til Aftenposten.  
0Shares

Torp (bildet) er den flyplassen i Norge med flest ruter til Øst-Europa. WizzAir og Ryanar er de tyngste aktørene til Polen.

Og det er her problemene med overstadighet inntreffer hyppigst. For blant enkelte passasjerer er det ikke heller ikke uvanlig at literen med vodka inntas underveis.

– Vi møter en annen drikkekultur og holdning til hva som er greit og ikke. Derfor har vi nå satt opp en plakat på polsk i taxfreebutikken om at det ikke er lov til å drikke varer fra taxfree-butikken her i terminalen eller på flyet, sier markedssjefen.

Ifølge IATA (den internasjonale organisasjon for luftfart) kan passasjerer som viser “aggressiv og ruspåvirket oppførsel” nektes adgang til flyet. Luftfartsreglene tillater nødlanding i de mest ekstreme tilfellene med voldelige, utagerende og fulle passasjerer, før de kastes ut av flyet og overgis til politiet. Nødlandinger som koster ekstra utgifter og som forsinker flytrafikken. Flykapteinen har siste ord om hvem som får slippe om bord i flyet, og er derfor også ifølge IATA-reglene nødt til å foreta en grundig risikovurdering av passasjerene.

Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor kaller ser dette som et tilbakevende problem.

– Vi mangler statistikk over hvor mange som blir avvist før de kommer om bord på flyet, eller lager kvalm underveis, legger han til.

Ikke bare utenlandske passasjerer
Samtidig er det ikke bare hardtdrikkende øst-europeere eller andre utenlandske passasjerer som skaper overskrifter på Torp. Tidligere denne uken kunne Adresseavisen rapportere om en mann fra Trøndelag som drakk opp sin tax-freekvote, etter at en flyavgang til Storbritannia fra Torp ble kansellert grunnet sterk tåke.

Ved kansellering av flyavganger hvor passasjerene forlater terminalen er man også pliktige til å levere tilbake det som er kjøpt av tax-free varer, inkludert alkohol. Trøndelags-mannen som Adresseavisen skrev om valgte å drikke opp hele den innkjøpte kvoten fremfor å levere tilbake varene. Sterkt beruset endte han opp med å kollapse i taxiholdeplassen utenfor terminalen, og måtte tilbringe natten på politivakt.