Håper at Vahl skole lykkes med å ivareta sitt flerkulturelle aspekt

Kunnskapsminister Tonje Brenna ønsket velkommen til førsteklassingene på Vahl skole.
Foto: Claudio Castello
Mandag var det skolestart i Oslo, og i den forbindelse besøkte kunnskapsminister Tonje Brenna Vahl skole på Tøyen.

Kunnskapsministeren holdt tale for førsteklassingene og møtte et par av elevene og deres foresatte.

– Uansett om du kjenner mange eller ingen så håper jeg at du i dag blir kjent med noen nye, sier hei, spør hva de heter og plutselig har du fått en helt ny venn. For selv om dere skal lære masse nytt, er noe av det viktigste vi gjør på skolen er å ha det bra sammen, sa hun under sin tale til elevene.

Vahl skole er en barneskole i bydel Gamle Oslo. Skolen har 96 prosent elever med minoritetsbakgrunn, fra rundt 20 nasjoner.

Forventningsfulle barn og foreldre møtte opp på Vahl til første skoledag.
Foto : Claudio Castello

Etter velkomstseremonien og opprop møtte statsråden enkelte av barna og foreldrene.

For ministeren var det viktig å se at Vahl skole tar imot barna som kommer på en god måte.

– Jeg syntes det var ekstra rørende å se fjerdeklasseelevene, som skal være faddere for førsteklassingene, sang skolesangen. Så det var en fin start på dagen og på skoletilværelsen for elever og foreldre, sa hun til Utrop.

Viktig med en skole som gjenspeiler

– Var det et bevisst valg å komme til en så mangfoldig skole som Vahl på skolestart?

– Jeg prøver å besøke så mange skoler jeg kan, men Vahl er spennende på flere måter. Vahl er en skole som har jobbet godt med digitale verktøy, så det er mange grunner å besøke.

– Hva vil regjeringen konkret gjøre for at skoler som Vahl skal kunne gi et bedre skoletilbud?

– Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er det samme vi er opptatt av i alle skoler. At det skal være nok voksne som jobber på skolen. At lærerne skal oppleve å ha tid og frihet til å være pedagoger. At alle barn kan trives, være og lære sammen, og det tror jeg gjelder uansett hva slags skole det er, sier hun og fortsetter:

–  Så håper jeg at Vahl skole lykkes ekstra godt med å ivareta skolens flerkulturelle aspekt, siden de ansatte har så ulik bakgrunn. Vahl må sørge for at elevene føler at de kommer til en skole hvor de kjenner seg igjen i, og hvor lærerne gjenspeiler elevenes bakgrunn.

Satser på skoleår uten nedstengning

Skoleleder Janne Thon Rehn synes det er viktig å være opptatt av fellesskapet.

Vahls rektor, Janne Thon Rehn, ser frem til skoleåret.
Foto : Claudio Castello

– Nå er det viktig at alle blir sett og at lærerne får tid til å jobbe med aktiviteter i fellesskap og skape gode klasserom, hvor alle kan bidra. Vi gjør dette gjennom en skolehverdag, som er tilpasset til å skape mestring, og fokus på vennskap og relasjoner mellom voksne og barn.

– Hvordan har de siste to års nedstengning preget Vahl?

– For oss har det vært krevende med nedstengt skole. Vi har måttet gjøre grep rent pedagogisk, og måtte kjøpe inn digitale verktøy for å få kontakt med alle elever. Nedstengningen gjorde noe med måten å tenke skole på, som vi jo kan ta med oss en del positivt. Vi har jobbet mye med å holde kontakt med familiene, og har også holdt åpent for en del elever og familier som har trengt fysisk skole.

Thon Rehn har store forventninger til det kommende året.

– Vi gleder oss, for vi har ny gymsal, og Rudolf Nilssens plass er blitt oppgradert. Vi skal gjøre mye morsomt, og vi håper dette kan bli første året uten å bli forstyrret av pandemi. Kun tenke på våre egne planer, kose oss sammen og undervise.