Vil kartlegge moskeer i Norge

 
Foto: Tore Sætre/www.setre.net
Organisasjonen Human Rights Service ber nå om hjelp om å dokumentere landets moskeer.  
0Shares

Organisasjonen ønsker navn på moskeen, adresse, åpningsdato, samt foto av bygningen. Og med moské mener de ikke gudshus med kupler og minareter, “men forsamlingshus som fungerer som moske”, skriver Vårt Land.

– Norge endres raskt, og endringene er ikke til det bedre, tvert om. Vi gjennomgår en åpen islamisering i hele vårt langstrakte land. Moskeer popper kontinuerlig opp nye steder. Kjente bygninger, som Folkets Hus, eller et diskotek, blir fra den ene dagen til den andre en moské. Vi vet oftest ikke hvem kreftene bak er, skriver informasjonsansvarlig i HRS, Hege Storhaug (bildet).

– Skremmende og farlig
Gullik Gundersen, juridisk rådgiver i Datatilsynet, sier til Vårt Land at kartleggingen fremstår som lovlig, men at organisasjonen likevel bør være varsom.

Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk Senter og tidligere generalsekretær i Islamsk Råd Norge, frykter på sin side at en liste over muslimske trossamfunn kan misbrukes av islamfiendtlige krefter.

Foto: Arkiv.

– En skremmende og farlig kartlegging, sier Sultan.

– Statens oppgave
Leder i senteret, Rune Berglund Steen, mener en slik kartlegging skal være statens oppgave.

– HRS viser til at “staten, ved regjeringen, fylkesmennene og kommune allerede har slike lister”. Ja, staten. HRS er ikke staten, og det er problematisk hvis en privat organisasjon forsøker å overta oppgaver som tilliger statlige myndigheter, sier han til utrop.no.

Her nærmer vi oss overvåking av en type som skal tilligge sikkerhetspolitiet, og dem alene, legger han til.

– Selvsagt skal PST følge med på islamistiske miljøer og reagere når det er grunnlag for det, men det er PSTs jobb, og deres alene. Med de voldsomme følelsene som nå er i omløp, og det høyreekstreme hatet mot muslimer, har også HRS et ansvar for ikke å bidra til noe som kan utvikle seg til en slags borgervern for overvåkning.

Begrunner med “åpen islamisering”
Storhaug forklarer på rights.no grunnen til hvorfor de vil kartlegge moskeer:

– Norge endres raskt, og endringene er ikke til det bedre, tvert om. Vi gjennomgår en åpen islamisering i hele vårt langstrakte land. Moskeer popper kontinuerlig opp nye steder. Kjente bygninger, som Folkets Hus, eller et diskotek, blir fra den ene dagen til den andre en moské. Vi vet oftest ikke hvem kreftene bak er. Journalister utmerker seg ikke ved å finkjemme moskeenes ideologi, ei heller identifisere hvor de faktisk er. Vi ser en tilstand som minner om «ikke se, ikke høre», skriver hun blant annet.