– En del av en fleipete sjargong

Her på Blindern vil det nye senteret for forskning på høyreekstremisme ligge.
Foto: Claudio Castello
En intern rapport bekrefter at ansatte ved Universitetet i Oslo har blitt utsatt for rasisme over lang tid. Omgangstonen preget av rasistiske utspill har i samme rapport blitt omtalt som "fleipete sjargong".
0Shares

I mai avslørte Universitas at flere ansatte i lang tid har blitt utsatt for rasisme ved Universitetet i Oslo. Én av dem er «Christian», som for tiden er sykemeldt.

Avdeling for Personalstøtte (AP) har nå etterforsket klagene og er krystallklar i sin dom: Rasismen har pågått lenge og ledelsen har ikke gjort nok for å stoppe den, skriver Universitas.

«På bakgrunn av dokumentasjon fra Eiendomsavdelingen og de gjennomførte samtalene hvor bruk av rasistiske uttrykk samt enkeltepisoder har blitt bekreftet, er APs konklusjon at flere i denne gruppen har blitt utsatt for rasistiske og nedverdigende kommentarer over tid», står det i den 31 sider lange rapporten.

Fleipete sjargong
Rapporten bekrefter blant annet en episode på et seminar der en kollega skrek «hold kjeft, din jævla apekatt» og at en kollega ved flere anledninger skal ha imitert apelyder foran kontorvinduet til Christian.

Ansatte som har brukt de rasistiske uttrykkene, hevder det er en del av en fleipete sjargong mellom kollegaer. De hevder også at dette er noe Christian har tatt del i, og at de ikke ville brukt disse uttrykkene om de visste at han ble såret av det. De samme ansatte har ikke besvart Universitas' henvendelser om en kommentar.

Rapporten noterer også at øvrige ansatte har gitt uttrykk for at de mistrives på jobb grunnet omgangstonen.