Flere innvandrere stemmer Ap

Ap ligger an til å gjøre et brakvalg blant innvandrere i år. På bildet ser vi Jonas Gahr Støre holde pressekonferanse ved UNRWAs lokaler i Gaza by da han var utenriksminister
Foto: Bjørn Svenungsen, UD
52 prosent av respondentene sier at de skal stemme på Ap, ifølge en meningsmåling utført av Sentio på oppdrag fra Utrop. Dette er en økning hele 14 % sammenliknet med en tilsvarende måling fra 2009. Frp derimot har mistet velgere blant innvandrerbefolkningen. 

Arbeiderpartiet ligger an til å få klart flere stemmer fra personer med innvandrerbakgrunn i år enn i 2009. Den gang var det Norstat som gjennomførte meningsmålingen. I år har Sentio research gjennomført en tilsvarende måling blant et utvalg på 200 personer over 18 år hvor personen selv eller minst én av foreldrene er født i utlandet. Ifølge undersøkelsen planlegger altså 52 prosent av respondentene å stemme Ap under årets stortingsvalg. Det er økning fra 38 prosent. 

Ingen stemmer til andre
Journalist og politisk kommentator Aslak Bonde syns ikke det er overraskende at Ap står så sterkt. Han tar forbehold om at det er et lite antall spurte i denne undersøkelsen.

– Jeg er ikke så overrasket over at Ap gjør det så sterkt. Se bare på antallet barn med innvandrerbakgrunn som er tilhengere av AUF. Det jeg er overrasket over, er at de andre partiene nesten ikke får noen stemmer blant innvandrermiljøer, sier han.

Det er overraskende at de andre partiene nesten ikke får noen stemmer blant innvandrermiljøer.

Av de spurte sier fire prosent at de vil stemme på Høyre og like mange på SV, to prosent vil stemme Frp og like mange på Rødt. SP og Venstre får én prosent stemmer hver, mens KrF og MDG ikke vil få noen stemmer fra dem som svarte.

Tabellen viser at valgdeltakelsen blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre har stått stille de fire siste årene.

Stemmer på trygghet
Bonde tror årsaken til at Ap har sikret seg så mange stemmer blant innvandrerbefolkningen, er koblingen til et ”trygt og godt”-mainstream.

– De som har skapt seg en fremtid i Norge, stemmer på Ap, fordi Ap rett og slett står for trygg styring, sier han.

Han forteller at det har vært lansert som en forklaring at trygg styring er viktigere enn enkeltspørsmål. Han mener at det ikke er rart at en som har bakgrunn fra et land med utrygghet og usikkerhet, stemmer på det hun eller han oppfatter som det motsatte.

Langt over halvparten av deltakerne av meningsmålingen har bakgrunn fra Asia, Afrika, Midtøsten, Latin-Amerika og Øst-Europa.

Færre Frp-velgere i år
Frp har mistet velgerne sine blant innvandrerbefolkningen. Mens de ifølge meningsmålingen fra 2009 fikk flest stemmer etter Ap, vil de ifølge årets meningsmåling nesten ikke få noen stemmer. Bonde tror Sylvi Listhaugs retorikk i integreringsdebatten er en avgjørende faktor for å forklare hvorfor færre innvandrere sier at de skal stemme Frp.

– Listhaugs utsagn om at vi spiser svin her i landet er i utgangspunktet ukontroversielt. Men hun sier det på en slik måte at hun oppfattes som at alle skal tvinges til å måtte spise svinekjøtt, og da blir hun jo mildt sagt kontroversiell, sier Bonde.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener mange innvandrere setter pris på regjeringens strenge krav til innvandrerne og fokus på dem som får opphold og at de skal integreres i det norske samfunnet.

– Mange forstår godt hvorfor vi trenger å føre en streng asylpolitikk. Dessverre er det politikere og aktivitster som gjennom skremselspropaganda stempler meg som det ene eller det andre, sier hun og oppfordrer alle til å lese selv og gjøre opp sin egen mening.

Likt de fire siste årene
Av deltakerne på meningsmålingen sier 20 prosent at de ikke vet eller er usikre på hvem de skal stemme på. Antallet viser en reduksjon fra undersøkelsen i 2009 hvor 31 prosent svarte at de ikke visste.

Statsviter og forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Jo Saglie, sier at selv om flere svarer at de vet hvem de skal stemme på, betyr ikke det nødvendigvis at flere med innvandrerbakgrunn vil delta ved valget.

– Det er vanskelig å sammenlikne tall fra meningsmålinger med tall fra den faktiske valgdeltakelsen, forklarer han.

SSBs tall viser at valgdeltakelsen blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre under Stortingsvalget har stått stille siden 2001.

– At valgdeltakelsen har stått stille, kommer av at innvandrere med lengre botid stemmer, men så kommer det inn nye innvandrere som deltar i mindre grad. Så langt er det derfor ikke forventet større valgdeltakelse blant gruppen, med mindre det skjer ting som mobiliserer velgere, sier Saglie.