Greske myndigheter dømt i EMD

Gresk kystvakt bidro til at elleve flyktninger druknet

Migrants whose boat stalled at sea while crossing from Turkey to Greece swim to approach the shore of the island of Lesbos, Greece, Sunday, Sept. 20, 2015. A boat with 46 people fleeing Syria sank Sunday in Greece and the coast guard said it is searching for more than 20 others missing off the eastern Aegean island of Lesbos. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Foto: NOAS
For første gang dømmes Hellas i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) for sin praksis med å skyve båter med asylsøkere tilbake til tyrkisk farvann.

11 kvinner og barn, inkludert spedbarn, druknet utenfor den greske øya Farmakonisi i 2014, i det overlevende beskriver som en pushback-operasjon.

Eshanullah Safis kone og fire barn var blant de drepte. Sammen flyktet familien fra Afghanistan i 2014 for å søke asyl i Europa.

Overfor NOAS forteller Safi at den greske kystvakten var aggressive og skjøt imot dem.

– Istedenfor å hjelpe oss mot Hellas, sendte de oss tilbake mot Tyrkia. Hadde de latt oss være i ti minutter, hadde vi kommet i land selv.

Viktig dom, fremhever advokat

For første gang har Hellas nå blitt dømt for denne praksisen i EMD. Det skjer etter at Safi og de andre overlevende gikk til sak mot Hellas.

I dommen slås det fast at den greske kystvakten ikke gjorde nok for å redde dem som omkom.

– Denne dommen er svært viktig fordi den slår fast at greske myndigheter har et ansvar for å redde liv fremfor å sette liv i fare, sier seniorrådgiver i NOAS, Jon Ole Martinsen.

Menneskerettighetsdomstolen dømmer også greske myndigheter for å «ikke ha gjennomført en grundig og effektiv etterforskning som kaster lys over omstendighetene som fikk båten til å synke». I tillegg slår de fast at myndighetene utsatte overlevende for nedverdigende behandling da de kom frem.