Karpe, Quickstyle og den glemte mannen bak hitlåta

TREND: Denne dansevideoen fra Suleman Maliks bryllup har gått viralt i hele verden.
Foto: Skjermdump / @thequickstylee
Den flerkulturelle dansegruppa Quickstyle har allerede gjort Bollywood-dans og en hitlåt fra Punjab til en trend i vesten. Nå skal de på Europa-turné med Karpe. I kulissene lurer en mann som alle har hørt, men få vet hvem er.

Sangtekster på arabisk, gujarati og norsk. Rytmer fra India, bhangra-dans og kurdisk dans. Det var mange kulturer i harmoni som bidro til magi under Karpes (Chirag Patel og Magdi Abdelmaguid) ti fullsatte konserter i Oslo spektrum denne sommeren.

For å perfeksjonere estetikken i opptredenen, hadde Karpe med seg dansegruppa Quickstyle, som i år har fått en ordentlig dytt i karrieren: Ikke bare på grunn av samarbeidet med Karpe, men en dansevideo som nå har gått viralt i flere måneder.

Karpe og Quickstyle på scenen under en av Karpes ti konserter i spektrum i sommer.
Foto : Skjermdump video / Mansoor Elahi Vlogs

Viral Bollywood-dans

Dansen som har blitt sett 80 millioner ganger på Youtube, og fortsatt går viralt på TikTok og Instagram, er inspirert av Bollywood, Indias filmindustri.

Quickstyle har danset seiersdansen både i New york London og Dubai.  Og Dansegrupper i hele verden har delt sine versjoner av dansen.

Ideen var Bilal Malik sin. Sammen med tvillingbroren Suleman og Nasir Sirikhan startet han Quickstyle for over ti år siden. I 2013 vant de norske talenter og senere imponerte de i Americas Got Talent.

Da Suleman skulle gifte seg i sommer, tok tvillingbroren initiativ til at Quickstyle, som nå har langt flere medlemmer,  skulle fremføre danse-opptreden på bryllupet i kjent Bollywood-stil.

HIT FRA PUNJAB: Punjabi-sangen Kala Chasma er soundtracket til denne dansevideoen. Noen av stegene er også hentet fra den nyeste Bollywood-versjonen av sangen.
Foto : Skjermdump / @thequickstylee

Populær sang fra Punjab: Artisten har ikke tjent noe på verdenstrenden

Malik-brødrene har bakgrunn fra Pakistan hvor Bollywood er svært populært.

Mange norsk-pakistanere har også bakgrunn fra Punjab-regionen som er i grenseland mellom India og Pakistan. Den delen av dansevideoen som uten tvil har blitt mest populær, er med sangen Kala Chasma av artisten Amar Arshi fra Punjab.

Det er denne sekvensen som har gått viralt på sosiale medier. Dansegrupper og kjendiser i hele verden har også laget sine versjoner inspirert av Quickstyle. Også den amerikanske talkshow-hosten Jimmy Fallon kastet seg på trenden, riktignok ikke like stilfullt som danserne fra Quickstyle.

Deler av Quickstyles dans, er hentet fra den nyeste Bollywood-versjonen av sangen, men mesteparten er egenkomponert.

Mannen bak den originale sangen fra 1991, Amar Arshi, sier derimot til Indian Express at han ikke har tjent en krone på at sangen har blitt en verdenshit.

MANNEN BAK: Amar Arshi lagde låta “Kala Chashma” som nå har blitt en hitlåt gjennom Bollywood og Quickstyles TikTok-dans. Til høyre er en Bollywood-remake fra 2016.

– Jeg tror ikke de fleste som lager dansevideoer til denne sangen vet at jeg sang den. Jeg har ikke tjent noe økonomisk på at denne sangen har blitt en trend. Jeg forstår ikke kontrakter på engelsk og jeg visste lite om royalties som et konsept da jeg lagde sangen.  Jeg trodde heller ikke at den ville bli så stor som dette, sier Ashi til Indian Express.