Flere vil at asylsøkere enklere får opphold

Den årlige SSB-undersøkelsen "Holdninger til innvandrere og integrering" viser at andelen som ønsker at det skal bli lettere for flyktninger og asylsøkere å få opphold, har økt
Foto: Skjermdump/SSB
Ifølge forsker har andelen nordmenn som ønsker innstramminger på asyl- og innvandring falt jevnt og trutt siden 2003 og frem til ifjor. 
0Shares

Holdningene til innvandrere er blitt mer positive det siste året, ifølge den årlige SSB-undersøkelsen Holdninger til innvandrere og innvandring.

16 prosent mener det bør bli lettere for flyktninger og asylsøkere å få opphold i Norge, mens 52 prosent mener det bør være som i dag. 28 prosent av de spurte mener det bør bli vanskeligere å få opphold, melder NTB.

– Hvis man ser på utviklingen over tid, var andelen som ønsker innstramminger på 56 prosent tilbake i 2003. Deretter har den, med unntak av enkelte år, falt jevnt og trutt frem til i fjor, forteller forser Svein Blom i Statistisk sentralbyrå (SSB) til NTB.

Like arbeidsmuligheter
Undersøkelsen viser også at 78 prosent har kontakt med innvandrere. I fjor lå det på 72 prosent. Ellers sa 80 prosent seg enig med at innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn, mens 65 prosent var enige i at arbeidsinnvandring fra ikke-nordiske land bidrar positivt til norsk økonomi.

Av alle fylkene, er det innbyggerne i Agder og Rogaland som er de mest skeptiske til om innvandrere bør ha samme mulighet til arbeid som nordmenn.