NTF fraråder å bidra til aldersvurdering av asylsøkere

UDI får kritikk av tannleger for praksisen om å kun benytte tannrøntgen. 
NTF har vært i kontakt med NRK i forbindelse med en artikkel som stiller seg svært kritisk til UDIs praksis rundt aldersvurderinger av mindreårige asylsøkere.

UDI er pålagt å gjennomføre aldersvurderinger av asylsøkere som oppgir å være enslig mindreårige. Som en del av vurderingene inngår verktøyet BioAlder – en statistisk beregningsmodell basert på studier av utvikling av håndskjelett og nedre venstre visdomstann.

NRK har fått innsyn i dokumenter som viser at siden 2019 har mer enn 380 personer har blitt vurdert med kun tannrøntgen, selv om dette strider med tidligere informasjon og forsikringer fra UDI.

– Hensikten bak BioAlder er at tannrøntgen inngår som en av flere brikker. Dersom det benyttes kun tannrøntgen til aldersvurderinger, er det hverken validert eller godt nok da det blir for stor usikkerhet rundt metoden, sier Heming Olsen-Bergem, president i NTF, til Den norske tannlegeforening.

Vil fraråde

NTF vil påpeke at kritikken ikke er rettet mot BioAlder, men mot praksisen om å kun benytte tannrøntgen.

– Vi ser oss derfor nødt til å fraråde medlemmene å bidra til gjennomføring av slike undersøkelser, hvis det ikke kan bekreftes at den kun inngår som ett av flere parameter i aldersvurderingen, legger presidenten til.

Kritikken av alderstestingsmtoden kommer også fra organisasjonsfeltet.

– Vi er sterkt kritisk til metoden, sier Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for flyktninger og asylsøkere (Noas) til NRK, og sier at man opplever at undersøkelsen trumfer andres uttalelser, for eksempel fra politiet.

Statssekretær fra Arbeiderpartiet, Astrid Bergmål, sier til NRK at Justisdepartementet henviser til UDI, som kan gjøre rede for metodikken.