Eksperter: Wagner-avhopper fikk hjelp av grensevakter

Forsvarseksperter mener at avhopperen Andrej Medvedev fikk hjelp av grensevakter for å krysse grensen til Norge.
Foto: Clemens Franz
Wagner-avhopper og asylsøkeren Andrej Medvedev krysset grensen på et sted det nærmest skal være umulig å krysse uoppdaget. Flere eksperter mener han fikk hjelp av grensevakter.

Andrej Medvedev har avslørt at han fikk hjelp til å krysse grensa, men uten å gå nærmere inn på hvordan.

Flere forsvarseksperter Dagbladet har snakket med, tror det er en reell sannsynlighet for at hjelpen har kommet fra russiske grensevakter.

– Grensestyrker fra FSB har god kontroll på hva som foregår i området, sier oberstløytnant Palle Ydstebø, hovedlærer ved Krigsskolen.

Han mener det er veldig vanskelig og krevende å unngå å bli sett fra observasjonstårnene eller av grensepatruljene, spesielt nå på vinterstid hvor vaktene fort kan oppdage fotspor i snøen.

Også Tom Røseth, etterretningsekspert og hovedlærer ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, mener det nærmest er umulig å krysse denne grensen ulovlig.

Han tror også at Medvedev kan ha fått bistand fra noen i systemet, for eksempel gjennom bestikkelser.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener det er større sannsynlighet for at man fryser i hjel eller går gjennom isen på veien enn at man klarer å komme seg over. Han kan ikke utelukke at det er brukt bestikkelser for å komme gjennom kontrollpostene.

– Det har jeg ikke hørt noen ting om. Så vidt jeg vet, har hjelpen kommet fra lokale, sier Medvedevs advokat, Brynjulf Risnes, til Dagbladet.

(©NTB)