Venstre vil gi studentvisum til afghanske kvinner

Vi må gjøre vår del for å sørge for at kvinner får noen muligheter, sier Raja. sier Venstres nestleder Abid Q, Raja.
Foto: Ola Gjethammer
Venstre ønsker at kvinner som har fått avbrutt sin utdanning i Afghanistan bør få muligheten til å fullføre i Norge, eller i andre land på Norges regning.

Venstre ønsker at kvinner som har fått avbrutt sin utdanning i Afghanistan bør få muligheten til å fullføre i Norge, eller i andre land på Norges regning.

– Det helt forferdelig det som skjer i Afghanistan, både med Talibans inntreden og menneskerettighetene generelt, men situasjonen for kvinner spesielt. Hele verden er berørt. Vi må gjøre vår del for å sørge for at kvinner får noen muligheter, sier Raja. sier nestleder Abid Raja til VG.

Nestleder Abid Raja, leder Guri Melby og Ingvild Wetrhus Thorsvik legger torsdag fram forslag til regjeringen om at Norge skal hjelpe kvinner i Afghanistan med å fullføre utdanningen, skriver avisen.

Etter at Taliban kom tilbake til makten i landet i august 2021, har de innført en rekke strenge restriksjoner på kvinners rett til utdanning, arbeid og frihet. I dag kan ikke jenter og kvinner i Afghanistan gå på skole etter sjette klasse eller ta universitetsutdanning.

Venstre ber regjeringen vurdere å utstede studentvisum og stipender til afghanske kvinner som har fått sin utdanning avbrutt på grunn av Talibans regler. De ber og regjeringen vurdere å gi bistandsmidler til disse kvinnene slik at de likevel kan fullføre utdanningen ved et lærersted i nærområdene.

(©NTB)