Netthets mot svensk-tyrker etter VM-tap

Fikk hets: Sverige-spilleren Jimmy Durmaz fikk hatefulle og rasistiske kommentarer etter å tapet mot Tyskland sist lørdag. I sitt seneste Instrgram-post (her sakset) har han også fått mye støtte.
Foto: Skjermdump/Instagram
– Eksemplarisk håndtering av rasistisk netthets, mener Agenda-rådgiver, som har fulgt saken.
0Shares
Sverige-spilleren Jimmy Durmaz ble uthengt som syndebukk etter lørdagens kamp mot Tyskland. Svensk-tyrkeren kom inn med rundt et kvarter igjen av kampen, men ga bort et frispark fem minutter på overtid som tyskerne scorte på.
 
Etter kampen fikk Durmaz raskt flere tusentalls kommentarer på sin Instagram-konto, der flere var rasistiske, skriver svenske Expressen.

– Jimmy Durmaz har mottatt mer enn 3000 kommentarer på sitt seneste Instagram-bilde. Inklusive utallige grove, rasistiske kommentarer og til og med drapstrusler, skrev Twitter-kontoen Fifa World Cup Updates lørdag kveld. melder TV2.

Flere av lagkameratene har forsvart ham mot netthetsen. Selv uttalte han seg stoisk overfor Aftonblandet,

– Jeg har ikke sjekket, jeg har alltid hat på mine sosiale medier. Det er ingen fare. De får bare fortsette å hate.

– Ikke noe nytt
Rådgiver i tenketanken Agenda, Sylo Taraku, har flittig fulgt med på årets fotball-VM. Han ser på hetsen som Durmaz fikk etter Tyskland-tapet som trist. 
Sylo Taraku mener at tilknytning og kompetanseheving er viktige faktorer for å holde innvandrere i jobb.
Foto : Skjermdump, youtube
 
– At fans reagerer med sinne og med såpass grovt ordbruk ikke noe nytt innenfor fotballen. Men problemet her er at hetsen mot Durmaz hadde helt klart rasistiske overtoner. Her er det viktig at fikk unison støtte fra medspillere og en overveldende stor del av den svenske opinionen, sier han til Utrop.
 
Viktig som integreringsarena
Fotball ses av enkelte som en arena for å lufte ut “politiske ukorrekte meninger”. Kan dette ha noen innvirkning i at det kom så mye hets mot Durmaz?
 
– Forballen er egentlig den arenaen hvor integreringen fungerer best, og hvor etnisk bakgrunn ikke skal noe å si. Sverige har jo blant annet avlet frem stjerner med flerkulturell bakgrunn som Zlatan. Egypt har også en profilert verdensstjerne som Mohamed Salah, som sier seg stolt av sin muslimske bakgrunn, og at han vil bruke fotballen til brobygging. Ja, det finnes de få som ødelegger med sin rasisme og sin idioti. Så derfor var det viktig at han fikk støtte, og at de aller fleste vanlige supportere også tok avstand fra hetsen.
 
– Eksemplarisk håndtering
Hvordan ser du på måten støtteapparat og det Sveriges landslag håndterte hetsen?

– For meg virket det som det ble håndtert på et eksemplarisk vis. Spilleren har også lagt vekt på den enorme støtten han har fått, noe som også er positivt. Jeg tenker det er viktig for Sverige videre i mesterskapet at de distanserer seg fra hendelsen, og fokuserer på neste kamp, sier Taraku.