– Kvinnedag uten grunnleggende kvinnerettigheter

Norge må ta et reelt ansvar for å beskytte menneskerettighetsforkjempere, journalister og kunstnere, mener Hasina Shirzad, journalist og medlem i Norsk PEN.
Foto: Anna Aronsen Oftedal
Flerkulturelle aktivister minner Norge om sine internasjonale forpliktelser i anledning den internasjonale kvinnedagen.
35Shares

I Iran har sensur av kvinners kropper, stemmer og navn vært en del av regimets systematiske undertrykkelse i flere år.

Asieh Amini, forfatter og styremedlem i Norsk PEN, sier ytringsfrihet og likestilling oppnås ved folks motstand og kamp.

– Samtidig, uten global støtte, betaler folk i land som Afghanistan, Iran, Tyrkia og Ukraina en høy pris for disse grunnleggende rettighetene. Det er vårt menneskelige ansvar å ikke tie. Å ha ansvar for lidelsen til afghanske jenter som er fratatt utdanning, arbeid og til og med fra et normalt liv. Å ha ansvar for ukrainere som ikke har gitt opp å forsvare hjemlandet sitt. Og ansvar for sinnet til iranske kvinner som står mot tyranni og betaler med sitt liv, sier hun via en pressemelding til Norsk PEN.

En markering med ettertanke

I Afghanistan finnes det ikke fri kunst eller fri kvinnekamp.

Hasina Shirzad, journalist og medlem av Afghanistan-utvalget i Norsk PEN, sier kvinnedagen sammenfaller med ett og et halvt år med absolutt frarøvelse av afghanske kvinners grunnleggende menneskerettigheter, som utdanning, arbeid og frie ytringer.

– Afghanske kvinner fortjener ikke dette, og min generasjon fortjener ikke denne undertrykkelsen. Norge må ta et reelt ansvar for å beskytte menneskerettighetsforkjempere, journalister og kunstnere.

I Tyrkia har man forlatt avtalen som skal bekjempe vold mot kvinner i 2021.

– Istanbul-konvensjonen og en organisasjon som “We will stop femicide” bør ikke legges ned, sier Caroline Stockford, Norsk PENs Tyrkia-rådgiver til norskpen.no.