Høyrepopulisme-utspill fra Clinton skaper reaksjoner

Tidligere presidentkandidat i USA, Hillary Clinton, sier Europa må ha strengere innvandringspolitikk for å demme opp for høyrepopulismen.

– Jeg mener Europa må få kontroll på innvandringen fordi det er det som tente flammen, sier hun til The Guardian.

Hun kaller Brexit «den største økonomiske selvskadingen» et land har begått i historien, men sier både Brexit og Trump i hovedsak handler om innvandring.

– Jeg beundrer sjenerøsiteten og medmenneskeligheten til ledere som Angela Merkel, men jeg mener Europa nå har gjort sitt. Nå er det på tide å sende et budskap om at Europa ikke lenger kan gi innvandrere et tilfluktssted eller støtte. Hvis ikke vil innvandring fortsette å ergre mange.

Clinton plasserer seg dermed i rekken av politikere som heller vil fokusere på å begrense innvandringen enn på å begrense fiendebildene av flyktninger og innvandrere.

Guardian har også intervjuet den britiske eksstatsministeren Tony Blair og den italienske politikeren Matteo Renzi i en artikkelserie om europeisk populisme. Begge framholder at innvandring skaper utfordringer for sentrumspolitikken, skriver Nettavisen.

– Ideologi som må imøtegås
Shakeel Rehman, talsperson for Senter for Sekulær Integrering (SSI), er på langt vei enig i denne vurderingen.

SSI-talsmann Shakeel Rehman mener den høyrepopulistiske mobiliseringen vil uansett være der om det er mye eller lite innvandring.

– Høyrepopulismen setter grupper opp mot hverandre og det sier seg selv at i en tid med mye innvandring har de et ekstra kort å spille på. 

Rehman mener den høyrepopulistiske mobiliseringen vil uansett være der om det er mye eller lite innvandring.

– Høyrepopulismen er en ideologi og bør møtes med saklighet, opplysning og debatt, samt at man må ta tak i reelle utfordringer i samfunnet slik at de ikke overlates til høyrepopulistene selv.

Underlig av Clinton
Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, er på sin side forundret.

– Clinton plasserer seg dermed i rekken av politikere som heller vil fokusere på å begrense innvandringen enn på å begrense fiendebildene av flyktninger og innvandrere. USA bør jo nettopp være en illustrasjon av en motsatt tilnærming, hvor nokså høy innvandring gjennom mange år har bygd landet, og hvor dette har fungert fordi man har hatt et generelt nokså positivt syn på innvandring.

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter sier Clinton med utspillet plasserer seg i rekken av politikere som vil begrense innvandring fremfor fiendebilder.
Foto : Youtube screenshot

– Hvorfor er utspillet underlig?

– Jeg ser det som litt underlig at dette kommer fra henne nå, etter det høyrepopulistiske narrespillet om karavanen (flyktning- og migrantstrømmen fra Honduras til USA, red. anm.). President Trumps absurde fremstilling av en karavane av sårbare mennesker, som på noen måte en trussel mot verdens mektigste land, har gitt et slående eksempel på at det er ikke innvandrerne som er problemet, men fiendebildene.