Snart lov å ha to statsborgerskap

I dag vedtar Stortinget lovendringen som gjør det mulig å ha to pass. Nettverket "Ja til dobbelt statsborgerskap" feirer med kake sammen med sympatiserende folkevalgte.
Foto: Ja til dobbelt statsborgerskap
Stortinget vedtar i dag en lovendring som gjør det mulig å både ha norsk og et annet statsborgerskap. Bare Arbeiderpartiet og Senterpartiet stemmer mot.
0Shares

Lovendringen vil gjøre det mulig for folk som tidligere har måttet frasi seg det norske statsborgerskapet å kunne søke om å få det tilbake igjen. 

– Jeg syns dette er en gledens dag. Loven er fra 1888. Den er moden for revidering og må tilpasses tiden vi lever i, sier stortingsrepresentant Ove Trellevik (H), ifølge nettstedet E24.

 
Foto : Kjetil Ree

Han tror det er mange nordmenn som ser fram til dette.

– Det er veldig mange norske statsborgere som har flyttet ut, men som har sterke bånd til landet, som har barn eller foreldre her. Når de flytter ut og får statsborgerskap ute, mister de automatisk det norske statsborgerskapet, sier han.

Vil svekke enkelte grupper
Arbeiderpartiet og Senterpartiet er imot innføring av dobbelt statsborgerskap, fordi de mener det vil svekke muligheten til å bekjempe tvangsekteskap og praksisen med å sende barn ut av landet for å «oppdra dem».

Trellevik ser annerledes på det.

– Det kan bli lettere å følge opp slike tilfeller, fordi de er norske statsborgere også. Da har vi en legitim rett til å gå i dialog med andre lands myndigheter om norske statsborgere, sier han.

Feirer med kake
Nettverket Ja til dobbelt statsborgerskap feirer dagens vedtak med kake på Stortinget, ifølge deres Facebook-side.

– Vi må klype oss litt i armen, det har vært litt av en prosess vi har vært gjennom. Vi må få lov til å takke alle våre støttespillere og ikke minst alle dere som har delt deres personlige historie og belyst behovet for en lovendring fra så mange ulike perspektiv. Det er summen av deres historier som har overbevist politikerne om at Norge må tillate dobbelt statsborgerskap, kommenteres vedtaket.