Unge minoritetspersoner føler seg utrygge på utenlandsferie

Warszawa og Polen er blant turistdestinasjonene som trekkes frem som utfordrende for norske borgere med lhbt-bakgrunn eller minoritetsbakgrunn.
Foto: Leif Harboe
Unge nordmenn vegrer seg for å reise på utenlandsferie av frykt for hatefulle ytringer og diskriminering. Regjeringen oppfordrer om varsomhet for flere populære reisedestinasjoner.

Nordmenn med minoritetsbakgrunn på ferie møter på utfordringer som ikke alle nødvendigvis er klar over, ifølge VG.

Qatar, Emiratene, Tyrkia, Litauen, Romania og Polen er blant landene som trekkes frem med reiseadvarsel for ikke-vestlige eller skeive minoriteter.

Martin Circo Askevold (26) er adoptert fra Colombia. Han forteller om en ferietur til Hellas som barn, da han opplevde han at folk tok bilder av ham i skjul. Som eldre har han også på ferietur i utlandet blitt utsatt for rasistiske tilrop, og blitt fulgt etter og anklaget for butikktyveri.

Erfaringene har endt med at han ikke lenger ønsker å reise.

– Jeg tør ikke å dra på ferie, med mindre jeg vet jeg kan være trygg, sier han til VG.

Viser til eget ansvar

Utenriksdepartementet (UD) har reiseinformasjon om rundt 200 land. Pressetalsperson Ragnhild H. Simenstad i UD sier at enkelte steder inkluderer de informasjon myntet på bestemte grupper, som LHBTI-personer, personer med dobbelt statsborgerskap eller opprinnelse fra et annet land enn Norge.

Simenstad anbefaler at personer med minoritetsbakgrunn undersøker om interessegrupper du identifiserer deg med har egne tips om å reise til bestemte land.

– Et godt tips fra oss er at du setter deg godt inn i reiseinformasjonen om landet du skal besøke, skriver hun til VG.