Nok en PFU-klage mot Document: – Trigger lesere til å spre rasisme

Hans Rustad, redaktør i Document vil ikke kommentere klagen.
Foto: Document
Document vinkler sakene slik at det får lesere til å spy ut hatytringer i kommentarfeltet, mener Nina Narvestad i Antirasistisk Front. Og har sendt en ny PFU-klage på nettstedet. 

– Det var noen i gruppa vår fra Eritrea som opplyste om denne saken, sier Nina Narvestad, leder i Antirasistisk Front til Utrop.

Foreningen har sendt en ny klage til Pressens faglige utvalg (PFU), etter at de gjorde det samme også i juni. Den første klagen er til behandling.

Denne klagen gjelder nyhetssaken Eritreer (47) fengslet: Har forklart at han “stakk av og drepte”. Artikkelen omhandler et drap på Vestli i Oslo, der en mann er siktet. Det fremkommer blant annet at den siktede skal ha sagt til politiet at han drepte og forlot åstedet, men at han ikke har tatt stilling til straffskyld. Mannen er ikke tidligere kjent for politiet, og avdødes identitet er ukjent.

Antirasistisk Front reagerer blant annet på at Document bruker “eritreer” i overskriften og i tillegg skriver at “mannen hadde et typisk eritreisk navn”. 

– De fremhever nasjonalitet på en måte som gjør at det stigmatiserer en folkegruppe. For uansett hvilket opphav denne personen har, så har ikke det noe med vanen til eritreere å gjøre. Han har ikke stukket fordi han er fra Eritrea. På samme måte som ikke jeg har noe med Breivik å gjøre, sier Narvestad. 

Men hun reagerer like mye på kommentarfeltet, som også er en del av klagen. 

– Vi mener Document er et medium som skriver sakene sine slik at det trigger kommentarfeltet. Og redaktørene kan ikke løpe fra det faktum at leserne biter på. Det er jo ingen kritiske røster, ingen som redigerer og ingen som sier at dette ikke går an, sier hun.

Og sikter blant annet til denne kommentaren:

“Da er det bare å gi han ei kule i panna som alle andre terrorister. ferdig snakka. Nå får det faen meg være nok. tar di sine egne så er det bare supert. Dritt lei denna importerte terrorisme fra alle disse apekattene på Stortinget. Tenk nytt ved neste valg alle sammen.”

Mener du at noen av kommentarene også er hatefulle ytringer, og dermed ulovlig?

– Ja, kommentarfeltet er hatefullt. De sier blant annet ting som “dette er resultatet av mangfold” og “få eritreere ut”, sier Narvestad.

– Har dere vurdert å anmelde det? 

– Ja, absolutt. Men vi håper PFU tar tak i det og at de blir dømt i begge sakene vi har klaget på.

Og hun legger til at hun helst ser at Document må legges ned.

– Når du vinkler sakene på den måten og driver med falsk informasjon så er det farlig, sier Narvestad. 

Ifølge PFUs arkiv, har de behandlet 10 klager på Document siden 2021. Og Document har blitt dømt for brudd på god presseskikk i 9 av disse.

Utrop har kontaktet ansvarlig redaktør i Document, Hans Rustad, for en kommentar på klagen. Vi spurte også om hva som gjøres for å begrense netthets i kommentarfeltene. Og i tillegg om Rustad har en kommentar til tapsprosenten i PFU. Rustad har ikke besvart henvendelsen.