Eks-nynazist bortvist fra Arendalsuka

Ytre høyre-aktivist Anneli Rønning ble bortvist fra et arrangement i går under Arendalsuka, hvor Antirasistisk senter ga ut en rapport.
Foto: Skjermdump/Altenativ Media
Anneli Rønning ble tirsdag ettermiddag anholdt av politiet på et arrangement på Arendalsuka, før hun ble besluttet bortvist fra sentrum av sørlandsbyen i to døgn.

Episoden skjedde i forbindelse med at Antirasistisk senter tirsdag ettermiddag lanserte en rapport om ytre høyre på Grand Hotel i Arendal, ifølge Filter Nyheter.

Arrangementet tiltrakk seg flere personer med bakgrunn fra høyreekstreme og høyreradikale miljøer. To av de som var tilstede var ekteparet Ronny og Anneli Rønning fra «Alternativ Media», som har samarbeidet med Hans Jørgen Lysglimt og ytre høyre-partiet Alliansen.

Finskfødte Rønning heter opprinnelig Virtanen, og har bakgrunn fra den ny-nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR) i Sverige. Hun var i svensk politis søkelys i 2019 i anledning en våpensak, hvor hun ble fratatt fire skytevåpen og en lyddemper. Selv hevdet hun at hun aldri var tilknyttet NMR, men kun jobbet for dem som fotograf.

I 2020 ble hun oppsagt som driftsleder i Trondheim bydrift, hvor hun hadde blant annet ansvar for byens minnested for ofrene etter 22. juli-terroren, etter en intern risikovurdering.

Oppsøkte Rødt-politiker og antirasist

Etter det Filter Nyheter får opplyst skal imidlertid Anneli Rønning etterhvert ha oppsøkt en av arrangørene, Sofia Rana, på en måte som politiet ikke aksepterte.

Rødt-politiker Sofia Rana ble oppsøkt under arrangementet på en måte som politiet så som farlig (Foto: Privat).
Foto : Privat

Rana er profilert politiker med norsk-pakistansk bakgrunn, og vært aktiv i en årrekke i den antirasistiske kampen.

– Hun satt og stirret rett på meg under hele panelsamtalen. Så sto hun opp og ropte at hun hadde blitt angrepet av meg. Hun ble da geleidet ut av politiet. Da jeg og mine kolleger var på vei ut gikk hun etter oss og ropte «ingen vold» eller noe sånt før hun ble tatt av politiet, sier Rana til Filter Nyheter.

I et tilsvar skriver Rønning til Filter Nyheter:

– Jeg oppnådde akkurat det jeg ville. Jeg ville bevise forskjellsbehandlingen som pågår. (…) Aksjonen ble en suksess!, ifølge en tekstmelding.