Mohammad fortsatt det mest populære guttenavnet i Oslo

Det mest populære guttenavnet i Oslo er fortsatt Mohammad
Foto: Mohd Fazlin Mohd Effendy Ooi @flickr
Trendene innen babynavn i Oslo skiller seg ut fra resten av landet. Det viser den nyeste navnstatistikken.
0Shares

Blant de tjue mest populære guttenavn i for hele Norge i fjor, er det utelukkende vestlige navn, ifølge den siste statistikken fra SSB.  I Oslo derimot, er Muhammad det vanligste guttenavnet.

Nok en gang
Det ble født 99 gutter som fikk navnet Mohammad i Oslo fylke i 2018. Det utgjør 2 prosent av alle gutter født i hovedstaden.

 
Foto : SSB
Antall nyfødte Mohammader i Oslo har holdt seg stabilt på toppen av navnestatistikken ihvertfall de siste fem årene, ifølge data fra SSB som Utrop har fått tilgang til.

Muhammad topper også babynavnestatistikken i Israel og India.

Mohammad betyr «prisverdig», og topper ikke bare statistikken for mest brukt babynavn.  I 2014 skrev NRK at dette arabiske navnet hadde blitt det mest populære navnet blant hovedstadens menn og gutter generelt.

Forskjellige tellemetoder
Ifølge Wikipedia, kan navnet transkriberes på opp til ca. 100 forskjellige skrivemåter. Dette skaper problemer for statistikerne.

I navnestatistikken til SSB har navnet flere skrivemåter: Mohammad, Mohamed, Mohammed, Muhammad og Muhammed er noen eksempler. Alle versjoner, brukt som fornavn, er slått sammen i navnestatistikken under fellesformen «Mohammad».

Det finnes samtidig mange andre varianter. I Oslo kom det for eksempel to gutter som heter Mohamad i 2018, og 5 i resten av landet. De er ikke med i Mohammad-kategorien.

I Storbritannia bruker statistikerne en annen metode når de beregner tallet på landets Muhammeder. Babynavnestatistikken til the Office for National Statistics skiller mellom formene Muhammad og Mohammed. Slik ble de tre mest populære guttenavnene i 2017 Oliver, Harry og George. Hadde Muhammad og Mohammed blitt telt som ett navn, ville dette navnet kommet på andreplass.

Muhammad topper også babynavnestatistikken i Israel og India.

Mohammad og Sofie
Mohammad er ikke det eneste navnet med mange variasjoner. Jørgen Ouren som er ansvarlig for navnestatistikken på SSB, forklarer:

– Mitt utgangspunkt er at jeg ønsker å slå sammen navn som høres like ut. Om en lærer roper på eleven Camilla eller Kamilla, høres det jo likt ut.

– Hva med navn som Sofia og Sofie, eller Maria og Marie? Er det åpenbart at de skal telles separat?

– Dette kan absolutt diskuteres. Sofie og Sofia slås ofte sammen. Da Sofia ble utropt til verdens mest populære navn, var åpenbart Sofie med på laget. Jeg er opptatt av å summere navn som høres like ut. Er det en Anne og en Anna i klassen, blir det ingen misforståelser, selv om det egentlig er samme navn, sier Ouren.

Regionale variasjoner
Når det gjelder jenter, var nok en gang Emma landets mest populære navn i 2018. Helt siden 2003, da navnet plutselig toppet statistikken, har Emma vært blant topp 3 jentenavn i Norge.

Emma var mest populært blant annet i Akershus, Østfold, Buskerud og Vestfold. Men Oslo skiller seg ut denne gangen også. Her kom Emma helt ned på 11. plass. Hovedstadens mest populære jentenavn var Alma, et hopp fra 15. plass.

Emma-teori
Vi ba Jørgen Ouren om å forklare Emma-fenomenet i Norge.

Navnene Lukas og Emma ser ut til å ha fulgt hverandre i popularitet de siste årene.
– Emma dominerte navnevalgene i den vestlige verden på 1990 tallet. I Sverige var Emma i særklasse mest brukt i den perioden. Vi pleier å fange opp trender fra utlandet og særlig Sverige. Derfor er det uvanlige med Emma, at navnet kom så sent. Det kan kanskje ha noe med Emma Hjorths hjem i Bærum å gjøre.

Emma Hjorths hjem var en kjent institusjon for psykisk utvilkingshemmede i Norge. Den ble lagt ned i 1996. Det kan hende at det måtte syv år til før den negative assosiasjonen falmet.

Men det finnes en annen forklaring.

Vær som Rachel
I mai 2002 ble en episode av Friends, der Rachel blir mamma, vist på TV2. Datteren fikk navnet Emma. Ni måneder senere, i februar 2003, var det 1,6 prosent av jentene som fikk navnet Emma. I mai var andelen steget til 3,2 prosent.

Støtter SSB-spesialisten hypotesen om den amerikanske situasjonskomediens innflytelse?

Friends? Det blir en spekulasjon. Men det er påfallende. Jeg tror Emma ville toppet i 2003 uansett. Men litt tror jeg på Friends-historien, sier han.