Stryker brystene flate

Mistenkeliggjort: Kvinner med afrikansk bakgrunn blir kastet ut fra utesteder i Oslo sentrum
Foto: Chris Goldberg
En afrikansk skikk hvor man knuser brystvevet hos unge jenter er avdekket i Storbritannia. Folkehelseinstituttet vet ikke om den svært smertefulle brystknusingen også foregår i Norge. 
41Shares
Latest posts by Eva Holte (see all)

Bryststrykning, eller brystknusing, er særlig utbredt i Kamerun, skriver nrk.no. De refererer til en tysk undersøkelse fra 2006 som viste at minst én av fire kvinner i landet hadde blitt utsatt for mishandlingen. Det tilsvarer fire millioner kvinner.

Brystknusing blir også praktisert i andre vest- og sentralafrikanske land som Elfenbenskysten, Kenya og Zimbabwe. Skikken er ifølge studien mer utbredt blant den kristne og animistiske befolkningen i sør, enn i det muslimske nord. En hypotese på årsaken kan være at jenter gifter seg tidligere i nord og at man derfor ikke har samme behov for å stagge brystutviklingen.

Glovarm stein som strykejern
Det er jentenes mødre eller kvinnelige slektninger som utfører behandlingen. De bruker en glovarm stein eller pinne som “strykejern” og masserer jentenes bryst for å ødelegge vevet og hindre at brystene utvikler seg for fort. “For fort” innebærer at de blir attraktive for menn i for ung alder. Mødrene ønsker at jentene skal bli betraktet som barn så lenge som mulig slik at de slipper uønsket seksuell oppmerksomhet. Skrekken er at de skal bli voldtatt, ha sex eller bli gravide før ekteskapet. 

Jentene får sine bryster “strøket flate” for å gjøre dem mindre attraktive.

Brystknusingen er svært smertefull. Den kan føre til psykiske skader, infeksjoner, problemer med amming, deformerte bryster eller brystkreft.

Fakta om bryststryking (Women’s UN Report Network)

Skikken er ny
– Det interessante med denne tradisjonen er at den ser ut til å være nokså ny. Den skiller seg også fra andre skadelige tradisjoner som for eksempel kvinnelig kjønnslemlestelse når det gjelder motivasjonen bak skikken, sier Arild Aambø, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

– Mens kvinnelig kjønnslemlestelse begrunnes med at den er nødvendig for at jenter skal kunne giftes bort eller for å gjøre dem mer attraktive på ekteskapsmarkedet, er motivasjonen den motsatte ved bryststrykning: Jentene får sine bryster “strøket flate” for å gjøre dem mindre attraktive. 

Frykter utbredelse
NRK viser til en artikkel i den britiske avisen The Guardian som nylig avdekket fenomenet i Storbritannia. Avisen intervjuet en rekke helseansatte som fryktet at afrikanske innvandrere hadde tatt med seg skikken til sitt nye hjemland. Den humanitære organisasjonen CAME Women and Girls Development Organisation anslår overfor avisen at minst 1000 kvinner og jenter i Storbritannia har blitt utsatt for bryststrykning eller brystknusing, som det også blir kalt. Aambø sier han ikke vet i hvilken grad afrikanske jenter som kommer til Norge har blitt utsatt eller utsettes for mishandlingen.

Velmenende og uvitende
–Mødrene, som er dem som  gjerne står bak, er nok uvitende om hvilke konsekvenser praksisen kan få for jentas helse og for amming senere, sier Aambø. – De tror at presset om å gifte seg vil avta hvis jentene knapt har bryster. Dermed kan ekteskap utsettes og jentene få fullført utdannelsen sin. Denne utsettelsen anses som nødvendig for at jentene skal slippe å bli fullstendig avhengige av sin mann når det gjelder sosial trygghet eller mulighet for å klare seg.

Gjøres i fortvilelse
Aambø ber oss huske på at skikken med brystknusing handler om fortvilte mennesker som ikke ser andre mulgheter for å sikre døtrene sosial trygghet.

– Selvfølgelig må vi bekjempe slike skadelige tradisjoner. Imidlertid må vi heller ikke glemme hvor priviligerte vi er, vi som lever i et gjennomregulert samfunn hvor vår sosiale trygghet garanteres av staten og hvor slike “helseskadelige skikker” derfor er fullstendig unødvendige, sier han.