Vil ha Drammen som mangfoldsmodell

– Vi står foran en gylden mulighet til å gjøre Drammen til en modellby for hvordan politisk mangfold kan og bør realiseres, sier Sentrum-representant i Drammen, Sajid Mukhtar.
Foto: Privat
Sentrums nyvalgte representant i Drammen, Sajid Mukhtar, har vært i dialog med Drammens ordfører og andre partiledere om for å få til et mangfoldig bystyre.

Overfor Utrop snakker Mukhtar om samtalene:

– Vil Drammen ta steget fra å være en by med mangfoldig befolkning til også å ha en mangfoldig politisk representasjon? Vi står foran en gylden mulighet til å gjøre Drammen til en modellby for hvordan politisk mangfold kan og bør realiseres. Dette er ikke kun et lokalt anliggende, men en mulighet for Drammen til å lede an i et nasjonalt skifte, sier han til Utrop.

– Drammen, en by hvor 30 prosent av befolkningen har flerkulturell bakgrunn, gir oss en sjelden innsikt i nasjonens potensiale for mangfold.

Sentrum-representantene viser til at det er viktig at de styrende partiene viser vei.

– Det er oppmuntrende at inkludering har blitt satt på dagsordenen av Høyre og oposisjonspartiene i Drammen. Dette er et lyspunkt som gir grunn til optimisme for en mer inkluderende politisk fremtid.

Videre tenker han tiden er kommet for å bevise at politisk retorikk kan omskapes til konkret handling.

– Å skape et inkluderende Norge starter med lokalsamfunn som Drammen. Det er et kollektivt ansvar som vi må ta alvorlig, fra det lokale til det nasjonale nivå. La oss ikke vente lenger. La oss utnytte dette kritiske øyeblikket for å revitalisere og styrke det norske demokratiet. For vi vet at et demokrati er sterkest når det representerer alle sine borgere. Drammen har nå sjansen til å bli en modell for resten av landet, og vi bør gripe denne muligheten med begge hender.

Han tenker på de fem hovedutvalgene, og om hvem som skal lede dem.

Hovedutvalg og råd for:

  • Tekniske tjenester
  • Helse, sosial og omsorg
  • Oppvekst og utdanning
  • Kultur, idrett og frivillighet

– Med fem fremtredende utvalgsposisjoner på spill, har vi en siste mulighet til å demonstrere ekte inkludering. Høyre har en rekke flerkulturelle talenter, inkludert Ana Maria Silva-Harper, Fatih Yakici, Luciana Soares Rodrigues, og Ravi Sunder. Å inkludere slike stemmer i ledelsen ville vært en tydelig bekreftelse på at Drammen virkelig er for alle, sier han.

Få Drammen-innvandrere til stemmelokalene

–  Med landets laveste valgdeltakelse i distrikter som Fjell, viser det også at vi har et stykke arbeid foran oss, sier Mukhtar.

Han viser til at i innvandrerbydelen Fjell var det kun 33,8 prosent som stemte under kommunevalget for over en uke siden.

Samme oversikt viser også at valgdeltakelsen var knapt rundt 40 prosent flere steder i Oslo hvor innvandrerbefolkningen utgjør en stor del av potensielle velgere (blant annet Stovner, Tokerud og Granstangen).

Nåværende Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg sa til NRK om den lave valgdeltakelsen:

– Vi bor i et fritt land. Vi kan bestemme hvem som skal bestemme, så er det så lav valgoppslutning. Det må vi ta på alvor.