Økende kamp om innvandrerstemmene

– Jeg tror ikke det er til å stikke under stol at vi definitivt har hatt noen hjemmesittere i denne omgang. Jeg tenker det er en jobb Arbeiderpartiet skal gjøre, sier stortingspolitiker Kamzi Gunaratnam (Ap).
Etter historisk lav valgdeltakelse i Oslo ytre øst vil Kamzy Gunaratnam (Ap), Arina Aamir (H) og Hasti Hamidi (tidl. SV) ha nye tiltak for å nå ut til innvandrervelgere. De sosiale forskjellene i valgdeltakelsen har økt, påpeker valgforsker Johannes Bergh.

– De som vinner Groruddalen, vinner valget, pleier vi i Høyre å si. Og denne gangen vant vi Groruddalen og vi vant valget, sier Arina Aamir (18) til Utrop. Tross sin unge alder er hun nå nyinnvalgt i Oslo bystyre, som medlem i Oslo Unge Høyre og Stovner Høyre. 

I skrivende stund er det vel å merke ennå ikke klart hvem som kommer til å sitte med byrådsmakten i hovedstaden etter valget 11. september. Dette til tross for at Høyre og toppkandidat Eirik Lae Solberg fikk 34,7 prosent oppslutning i Oslo, en framgang på nær 11 prosentpoeng. Arbeiderpartiet (Ap) ble knapt halvparten så stor med 17,8 prosent, en tilbakegang på nesten to prosentpoeng. Tirsdag 26. september brøt Venstre forhandlingene med Høyre og Frp. Venstre åpner isteden for byrådssamarbeid med Miljøpartiet De Grønne, som de siste åtte årene har sittet ved makten sammen med Ap og SV.

Groruddalen består av over 140.000 innbyggere, fordelt på bydelene Grorud, Stovner, Alna og Bjerke. Sammen med Søndre Nordstrand, som inkluderer Holmlia, er Groruddalen den delen av Oslo hvor flest har innvandrerbakgrunn og hvor det er flest såkalte synlige minoriteter. 

I årets kommunevalg ble det svakt valgoppslutning i de ytre, østlige bydeler. I Stovner bydel var valgdeltagelsen på 48,5 prosent, mot 58 prosent i 2019. I valgkretsen Tokerud skole var valgdeltagelsen nede i 41,5 prosent, i kretsen Stovner vgs var den på 42 prosent. 

I bydel Alna stemte 50 prosent av de stemmeberettigede, i Grorud 51 prosent og Bjerke 56 prosent. I alle disse bydelene fikk venstresiden, med MDG, flertall. 

Dersom venstresiden hadde mobilisert velgere i Groruddalen like mye som de gjorde i 2015 og 2019, kunne Aps Raymond Johansen fortsatt som byrådsleder. 

Mens valgdeltagelsen i vestlige bydeler som Ullern og Vestre Aker, der Høyre og Frp fikk rent flertall, var på over 75 prosent. Dersom venstresiden hadde mobilisert velgere i Groruddalen like mye som de gjorde i 2015 og 2019, kunne Aps Raymond Johansen fortsatt som byrådsleder. 

Økende sosiale forskjeller i valgdeltagelsen

Forsker Johannes Bergh er leder for valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning. Han påpeker at det ennå ikke finnes statistikk over valgdeltakelse, partitilhørighet og innvandrerbakgrunn for valget 2023. Dette kommer Statistisk Sentralbyrå (SSB) først med til neste år. Men til Utrop sier han:

– Vi ser at i noen bydeler med mange innvandrere, går valgdeltakelsen ned. En forklaring kan være at disse velgerne ikke er så fornøyde med Arbeiderpartiet lenger, og opplever at de ikke har noe parti å stemme på, uttaler Bergh. Valgdeltakelsen blant de med innvandrerbakgrunn sank fra 55 prosent ved stortingsvalget i 2017 til 50 prosent i 2021.  

Bergh er bekymret for at innbyggere med innvandrerbakgrunn i enda mindre grad bruker stemmeretten sin.

– Dette er et uttrykk for at de sosiale forskjellene i valgdeltakelsen øker, og det er en trend som ikke er positiv. For deltakelsen er jo stabilt høy i andre bydeler, sier Bergh. 

Bergh påpeker at det spesielt er velgere med bakgrunn utenfor Europa som gjennom flere tiår har stemt mest Arbeiderpartiet, med rundt 60 prosent av stemmene. Mens yngre med innvandrerbakgrunn generelt har stemt lengre mot venstre, som SV og Rødt.

Arbeiderpartiets oppslutning endret seg imidlertid ved lokalvalget i 2019.

– Da stemte en del innvandrervelgere også på Folkeaksjonen Nei til bompenger i Oslo (FMB). Og da gikk oppslutningen til Ap tilbake, sier Bergh. 

Innvandrervelgere stemmer til venstre 

Men selv om FMB forsvant rimelig raskt som parti, kom ikke innvandrervelgerne tilbake til Ap. Ved årets valg var det snarere det nye Partiet Sentrum som gjorde det spesielt bra i de ytre, østlige bydeler. Dette gjorde at toppkandidat Geir Lippestad (jurist og tidligere Ap-byråd) ble valgt inn i Oslo bystyre. Partiet Sentrum gikk til valg på å fronte et mer flerkulturelt samfunn. Partiet vedtok en resolusjon som blant annet sier: «Brenning av Koranen i kontekst med hatefulle ytringer bør etterforskes av politiet som brudd på straffelovens paragraf 185 på lik linje med brenning av prideflagg.»

I Stovner bydel fikk Partiet Sentrum 6,3 prosent oppslutning. I kretsen Stovner vgs fikk hele partiet 10,1 prosent av stemmene og ble fjerde største parti, foran Rødt og lang foran Frp. 

Går vi nærmere inn i velgerundersøkelsen til SSB fra 2021, ser vi at blant innvandrervelgere med bakgrunn fra afrikanske land, fikk venstresiden 78 prosent oppslutning og Arbeiderpartiet 52 prosent. For de med bakgrunn fra asiatiske land er andelen som stemte til venstre 64 prosent, med Ap på 46 prosent oppslutning.

Men tallene varierer imidlertid mye i forhold til landbakgrunn. Blant velgere med bakgrunn utenfor Europa fikk Ap, SV og R høyest oppslutning blant de fra Marokko (94 prosent), Somalia (89 prosent) og Irak (84 prosent).

Rødt fikk høyest oppslutning blant de med bakgrunn fra Tyrkia (19 prosent), SV hos velgere fra Somalia (53 prosent) og Arbeiderpartiet blant de fra Marokko (69 prosent). Høyre og Frp fikk høyest oppslutning blant de med bakgrunn fra Kina (64 prosent), hvorav 50 prosent til Frp, Thailand (40 prosent) og Vietnam (32 prosent).

– Det er all grunn til å tro at velgere med innvandrerbakgrunn også har stemt Høyre i større grad ved dette valget, sier Bergh. 

I bydel Grorud, som både før og nå har en høyere andel av det forskere kaller arbeiderklassevelgere, er det et solid flertall for venstresiden: Arbeiderpartiet fikk 30,4 prosent, ned 4,4 prosentpoeng, mens SV gikk opp 3,2 til 10,6 prosent. Rødt fikk 10,2 prosent, uendret fra forrige valg. Høyre fikk en oppgang på 4,9 prosentpoeng til 17,9 prosent.

I nabobydelen Stovner var Aps oppslutning 27,6 prosent, ned 5,6. Høyre fikk 25,3 prosent, opp 6,6 prosentpoeng. 

– Politikere må bli bedre på å nå ut

– De fleste av oss stemmer på de partiene eller politikerne som fremmer politikk og tiltak som samsvarer med verdiene og løsningene vi tror på, sier forfatter og samfunnsdebattant Hasti Hamidi til Utrop.

Hun var inntil nylig lokalpolitiker i bydel Gamle Oslo for SV, nå skriver hun masteroppgave om utfordringer skeive innvandrere møter på i norskopplæringen.

– Jeg tror man kunne fått mye ut av å snakke med folk der de bor, og å lytte til de utfordringene de står i. Når så mange ikke engang kommer seg til valglokalet, er jo det er tydelig tegn på at informasjonen ikke har kommet ut eller at den ikke oppleves relevant nok i livene til folk, sier Hamidi.

Hamidi mener også at alle har feilet når så få velger å stemme i Oslo øst, og at det er viktig å finne ut av hvorfor så mange ikke opplever at deres stemme har en betydning. 

– Slik det er nå bestemmer vestkanten mer i Oslo enn østkanten, og det er det jo østkanten som taper på, sier Hamidi.

Bystyrepolitiker Arina Aamir (H) påpeker noe lignende. Hun mener politikerne svikter når det gjelder å nå ut til minoritetsbefolkningen. Hun viser til nedgangen i valgdeltakelsen i Oslo ytre øst.

– Mange er opptatt av å nå ut til kjernevelgerne og de store gruppene. Men vi som politikere har ansvar for å besøke minoritetsorganisasjonene der de er, sier Aamir. Og sier at hun selv har besøkt mange minoritetsorganisasjoner det siste halve året.

– Alle må forstå hvor viktig det er å delta i demokratiet, og hvordan valget påvirker dem personlig. Vi politikere må også alle formidle politikken, for vi kan ikke forvente at folk stemmer hvis de ikke kjenner til de ulike partiene, sier Aamir.

– Må gi innbyggere tro på demokratiet

– Først må vi ha en tverrpolitisk enighet om at lav valgdeltakelse er et demokratisk problem. Og når alle partiene er enige om det, så er det en første seier, sier Kamzy Gunaratnam (Ap), Oslopolitiker og medlem av justiskomiteen i Stortinget, til Utrop. Hun omtales som å være blant de Ap-politikere som tydeligst har stått opp for å inkludere flerkulturelle perspektiver og personer. I vår trakk hun seg som nestleder i Oslo Ap.

Gunaratnam sier også at det er viktig å prøve ut nye virkemidler og å samarbeide med kommunen, for eksempel å sørge for at alle får nok praktisk informasjon på et språk de forstår. 

Hun viser også til at Oslo kommune har gjort en betydelig innsats for å mobilisere innvandrervelgerne. Varaordfører Abdullah Alsabeehg (Ap) ledet en arbeidsgruppe som gjorde det mulig å forhåndsstemme i mobile valgbusser. Samt at ungdommer var såkalte «demokratiguider» og gikk rundt og informerte om valg og valgdeltakelse.

Men like viktig mener hun det er at mennesker har tro på demokratiet og at de har gode og meningsfulle liv. – Dette er noe politikere må jobbe med hele tiden, ikke bare i forbindelse med valg, sier Gunaratnam. 

Hun mener også folk må forstå at det betyr noe hvem de stemmer på. 

– Hvis en velger ikke opplever å se dette, er det vårt ansvar som politikere at dette ikke har kommet frem, sier Gunaratnam. 

– Hvorfor tror du Ap synes å ha mistet kjernevelgere i Oslo ytre øst?

– Jeg tror ikke det er til å stikke under stol at vi definitivt har hatt noen hjemmesittere i denne omgang. Jeg tenker det er en jobb Arbeiderpartiet skal gjøre. Vi må gå i oss selv og evaluere valgkampen og ikke minst hvordan vi igjen skal bli det store folkepartiet, avslutter Gunaratnam.

Kilder:
Info om valgresultatet i Oslo: valgresultat.no/valg/2023/ko/oslo/oslo
SSB – innvandrere og stortingsvalget 2021: www.ssb.no/valg/stortingsvalg/artikler/innvandrere-og-stortingsvalget-2021