ARS-leder: – Arendalsuka må vurdere å utestenge Alliansen

 

– Arendalsuka har en bestemmelse mot organisasjoner med et antidemokratisk budskap. Hvis ikke dette omfatter Alliansen, blir det nokså meningsløst, sier Berglund Steen til Utrop.

Før helgen ble det kjent at mikropartiet Alliansen og den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) får sette opp stand under den politiske festivalen Arendalsuka til sommeren, melder Filter Nyheter.

Alliansen-lederen Hans Lysglimt Johansen.

Arendalsuka har en bestemmelse mot organisasjoner med et antidemokratisk budskap. Hvis ikke dette omfatter Alliansen, blir det nokså meningsløst.

Nå spøker det imidlertid for deltakelse for førstnevnte, etter at partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen sist helg skal ha oppfordret til statskupp i Sverige på sin Twitter-konto:

Alliansen maner nå ansvarlige svenske menn i politi og militæret til å gjennomføre statskupp. Alliansen Norge vil støtte dere, kom det frem i meldingen.

Videre la han til:

Vi foreslår at statskuppet gjennomføres ved å gjøre eksisterende sentral statsinfrastruktur i Stockholm ikke-fungerende. Gjennom at de fysiske bygningene gjøres ikke-fungerende for en viss periode. At kommando flyttes over til politi, forsvar og brann sine infrastrukturer.

Antidemokratiske utsagn

Harald Danielsen, rådmann i Arendal kommune og sekretær i Arendalsuka, svarer Filter Nyheter følgende om en mulig utestengelse:

– Konklusjonen på denne nye vurderingen vil jeg ikke forskuttere, men utsagnene er etter min vurdering klart antidemokratiske, sier han til Filter Nyheter.

Slik ser Twitter-meldingene som Lysglimt Johansen la ut (faksimile).
Foto : Skjermdump/Twitter

ARS-leder Berglund Steen viser til Lysglimts historikk på feltet:

– Lysglimt har de siste månedene markert seg med en rekke utpreget antisemittiske, rasistiske og antidemokratiske ytringer. Den konspiratoriske antisemittismen er det mest ubehagelige av denne sorten vi har sett fra en noenlunde etablert samfunnsdebattant på svært lenge, og burde i seg selv være nok til å utestenge partiet. Dette omfatter påstander om at jøder er “besatt av demoner”, et krav om at den såkalte “jødeparagrafen” bør gjeninnføres for å utestenge jøder fra Norge. Han har tidligere også gått inn for statskupp i både Norge og nå senest Sverige.

Skaper utrygghet

Ifølge ARS-lederen går hensynet til de som rammes av hatytringer foran hensynet til “mest mulig ytringsfrihet” i dette tilfellet.

– Mange av oss glemmer utryggheten slike ekstreme holdninger skaper for dem som primært rammes. Johansen har i tillegg til å omtale jøder kommet med gjentatte rasistiske ytringer om personer med afrikansk bakgrunn.

– Svekket legitimitet med rasistiske aktører

En løsning er at Arendalsuka får til en bestemmelse mot det han kaller åpenlyst rasistiske og antisemittiske organisasjoner.

– Vi håper at dette er noe de vil vurdere. Per i dag virker det som om Arendalsuka ikke har noen reelle skranker mot organisasjoner på grunnlag av rasisme. De eneste kriteriene for å utelukke, er hvis en organisasjon er voldsfremmende eller antidemokratisk. 

– Arendalsuka er et viktig politisk tiltak i Norge, og det er svært synd hvis legitimiteten svekkes av at åpenlyst antisemittiske og rasistiske aktører får delta. Vi håper derfor at de vil følge sine egne regler, og rydde opp i dette.