Prisvinner med voldsalarm

For Sumaya Jirde Ali ble netthetsen for mye.
Foto: Youtube, skjermdump.
Forfatterforeningens Ytringsfrihetpris 2018 gikk til den norsk-somaliske forfatteren Sumaya Jirde-Ali.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Prisen ble delt ut på Forfatterforeningens årsmøte søndag 24. mars.

Sumaya Jirde-Ali er født i Somalia i 1997 og kom til Bodø i 2005. Hun har gitt ut to skjønnlittærere bøker: Kvinner som hater menn (2017) og Melanin hvitere enn blekemiddel (2018). Jirde-Ali er også spaltist i Morgenbladet og Klasseskampen.

Alvorlige trulser

«Prisvinneren har på svært kort tid etablert seg som en av de viktigste stemmene i sin generasjon»,  heter det i juryeringen. Det har kostet henne mye; de siste to årene har hun mottatt så mange alvorlige trusler via nettet at hun i dag går med voldsalarm.

Juryen påpeker videre at det å stå i slike stormer er en voldsom belastning, spesielt hvis du er ung og fersk på ytringsfrihetens arena. «Når noen likevel velger å stille seg til hugg på denne måten, er det både beundringsverdig og veldig viktig. Det handler ikke bare om dem som blir hetset, men om hele vårt nasjonale debattklima, om vår rett til å artikulere våre tanker i det offentlige rom». 

Åpen og imøtekommende

Den norske Forfatterforening uttaler at de ved å gi prisen til Sumaya Jirde-Ali er med på å gi sitt bidrag til motkreftene.

«Sumaya Jirde-Ali tenker og skriver svært nyansert og går inn i saker med en åpen og imøtekommende holdning. Hun ser det som sin oppgave å utforske hva som skjer med henne når hun blir konfrontert med verdier, fenomener og hendelser i det norske samfunnet», heter det i juryeringen.

Sumaya Jirde-Ali skriver også om saker som ikke nødvendigvis har med hennes etniske utgangspunkt å gjøre. 

Ytringsfrihet og toleranse

Prisen ble opprettet i 1993 og var en gave fra Kulturdepartementet i forbindelse med Forfatterforeningens 100-årsjubileum. Prisen skal gå til en norsk eller utenlandsk forfatter som har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse i videste forstand.