Muslimsk skole stenges i Sverige

516 elever kan bli tvunget til å bytte skole etter juleferien. 
Foto: Flickr
Myndighetene trekker tilbake tillatelsen for den muslimske Córdoba International School i Stockholm, ifølge Aftonbladet.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

Årsaken er at sikkerhetspolitiet Säpo vurderer at flere personer i skolestyret har hatt kontakt med voldelige islamister, og at en av dem tidligere har arbeidet for en islamistisk terrororganisasjon i utlandet.

Sikkerhetspolitiet mener at barn og unge ved Córdoba International School, samt Förskolan Mångården, som også drives av samme forening, risikerer å bli radikalisert og eksponert for antidemokratiske verdier.

Skolen stenges

516 elever kan bli tvunget til å bytte skole etter juleferien.

– Enhver forelder skal vite at i Sverige beskytter vi våre barn mot slike krefter, sier skoleminister Lotta Edholm (L) om beslutningen.

Også eierne og administrerende direktør anklages for å være uegnet til å drive skolen.

– Radikale islamister og ekstremister skal selvfølgelig aldri få innflytelse over den svenske skolen, sier Edholm til Aftonbladet.

Socialdemokraternas utdanningspolitiske talsperson Åsa Westlund vil forby religiøse skoler.

– Kontroller er bra, men vil aldri være nok. Derfor har vi lenge presset på for å avslutte overprivatiseringen og forby religiøse friskoler. Dessverre har et flertall i Riksdagen stoppet dette. Dette er resultatet, sier Åsa Westlund.

Hemmelige etterretningskilder

Säkerhetspolisen mener barn og unge ved Cordoba International School og Förskolan Mångården risikerer å bli radikalisert og eksponert for antidemokratiske verdier.

Hvilken terrororganisasjon det dreier seg om i utlandet, ønsker ikke Säpo å kommentere.

Barn har ikke blitt radikalisert

Ifølge skolens tilsvar til myndighetene påpeker de at ingen barn har blitt radikalisert siden opprettelsen av skolen i 1997, og at Säpos opplysninger om ekstremisme er “upresise”.

Så sent som i fjor gjennomførte Skolinspektionen en granskning av skolen og fant da ingen anmerkninger, skriver skolen.

Cordobaskolens eiere har nå tre uker på seg til å anke beslutningen.