Over 5.000 gifter seg til Norge årlig

Over 5000 personer får opphold i Norge etter å ha giftet seg med en norsk statsborger, viser UDI-tall (illustrasjonsbilde).
Foto: Unsplash/Drew Coffman
Thailand er det landet utenfor EU som leverer flest ektefeller til Norge.
0Shares

Hvert år får over 5000 personer innvilget opphold i Norge fordi de er gift eller samboer med en nordmann.

Sist onsdag publiserte UDI nye tall som viste at det i årets tre første måneder har 2890 personer fått innvilget tillatelse til å komme til Norge via familiegjenforening eller familieetablering.

Antallet var 15 prosent flere enn i samme periode i 2018, melder Nettavisen.

Dette er første gang på flere år at tallene for oppholdstillatelser for familiegjenforening øker i Norge. I 2018 kom 10.940 personer til Norge på familiegjenforening, som er en nedgang på 24 prosent fra 2017. 

Flest utenfor EU

Flesteparten av leverandørene av ektefeller til Norge (utenfor EU), er Thailand (611), Filippinene (583) og India (530).

– Dette er et ganske åpent spørsmål, og det er mange ulike parametere for å avgjøre om man får innvilget familieinnvandring, sier kommunikasjonsrådgiver Maya Liu Bøckman Vinje i UDI til Nettavisen om spørsmål på hva som skal til for å hente ektefelle til Norge.

Norske myndigheter stiller krav til inntekt for den norske personen. I dag er den på 260.744 før skatt. I tillegg må det blant annet ikke være snakk om tvangsekteskap eller proformaekteskap.