Kirkens Bymisjon tilbyr akuttovernatting hele året, og tar størstedelen av regningen, til tross for at det er kommunens ansvar. Kapasiteten er imidlertid langt mindre enn behovet, hvilket gjør at sengene noen ganger må bli fordelt ved loddtrekning.
Marit Nybø leder arbeidet, og sier tålmodigheten med politikerne er tynnslitt.
– Her i Norges hovedstad, byen med det store hjertet, må folk sove ute på iskalde fortau. Ikke bare er det hjerterått, det er brudd på menneskerettighetene. Dette har vi vært tydelige på i årevis, men lite har skjedd i rådhuset, sier hun i en pressemelding.
Går særlig utover innvandrere
I de seneste dagene har det vært varslet sprengkulde i så å si hele Norge, med temperaturer ned til -14C i Oslo om natten. Trondheim har hatt – 18C, mens steder som Røros har hatt ned til -29C, ifølge Aftenposten.
Særlig grupper som bostedsløse er utsatt i kuldeværet, hvorav flere er arbeidsinnvandrere og rumenske romfolk uten fast bopel.
– Vi som bare må gå utendørs fra buss eller bane til kontoret vet at også minus sju er kaldt. Det er det også om det er noen varmegrader. Dessuten handler et trygt sted å sove om mer enn å holde kulden unna. Du er svært sårbar når du legger deg ned for å sove utendørs. Du er mer utsatt for vold og tyveri ute, så det går på helsa løs både fysisk og psykisk.
Fremmet forslag om akuttovernatting
Oslo Rødt har fremmet et verbalforslag om at kommunen tar ansvar for å øke kapasiteten for akuttovernatting, som skal opp i finansutvalget i Oslo bystyre 7. desember, og voteres over i bystyret 13. desember.
Kirkens Bymisjon har tidligere i år lansert en rapport om bostedsløshet tidligere i år, der disse kravene ble fremmet:
- Klarere regulering av EU-migranters sosiale rettigheter i Norge.
- Alle må få tilgang til akuttovernatting.
- Arbeidsinnvandrere må inkluderes i velferdssystemet og boligsosiale tiltak for denne gruppen må styrkes.