– Helgheim er desperat


Foto: Ram Gupta
– Det skal svært mye til å finne noe som helst positivt med innvandring, uttalte Jon Helgheim nylig til Dagsavisen Fremtiden. Masud Gharahkhani (Ap) ser på utspillet som et tegn på at Helgheim og "resten av Frp-gjengen" er desperate. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Det var i et intervju om Helgheims støtte til Resett at han kom med uttalelsen om at innvandring ikke fører noe godt med seg.
Foto : Kristine Fidje Olsen
– Helgheim er en fanebærer av høyrepopulistisk politikk, sier Ap-politikeren til Dagsavisen Fremtiden som er en Buskerud-utgave av Dagsavisen.

Gharahkhani tror at både hjembyen Drammen og det norske storsamfunnet ville vært et helt annet sted uten innvandring og nordmenn med flerkulturell bakgrunn:

– Hva med alle de med flerkuturell bakgrunn som jobber på sykehuset og sykehjemmene våre som sørger for at vi får nødvendig helsehjelp og tar vare på de eldre? De som pusser opp husene våre? De som tar vare på barna våre i barnehagene og på skolene?

Desperate

Gharahkhani tror timingen på utspillet skyldes det kommende Frp-landsmøtet. 

– Helgheim og resten av Frp-gjengen er desperate, sier han. – Arbeiderpartiet har som eneste politiske parti i Norge gått gjennom innvandring og integreringspolitikken i Norge, og lagt frem en helhetlig politikk der vi tar eierskap. 

Uttalelsen fra Helgheim får den norsk-somaliske forfatteren Amal Aden til å se rødt, ifølge den samme avisen:

– Vi har faktisk en regjering i Norge der man sier at man skal bekjempe sosial kontroll og utenforskap, og samtidig har man folk som ham, i et regjeringsparti, med slike upassende holdnigner, sier hun. 

Kan skape splittelse og polarisering

Adem, som har drevet med integreringsarbeid i en årrekke, mener Helgheims uttalelse er egnet til å skape splittelse og polarisering. 

– Er du innvandrer blir du liksom aldri norsk nok. Jeg er enig i at vi har mange utfordringer, men dette rammer alle, sier hun blant annet. Også på det personlige plan opplever hun uttalelsen som sårende:

– Jeg er selv fra Somalia og jobber 24-7 for å bidra til det norske samfunnet, sier hun. Hun slår fast at hun har høyere forventninger til en stortingsrepresentant:

– Jeg vil si direkte til ham at hans uttalelse er skadelig. Jeg forventer en slik uttalelse i kommentarfeltet til Resett, men ikke fra en stortingsrepresentant, sier hun.