Leder

Prinsessen baner vei for andre

FORLOVET: Kronprinsesse Märtha Louise og shaman Durek Verret.
Foto: Soulspring. Gjengitt med tillatelse
Hun har funnet sin egen engel. 

Prinsesse Märtha Louise har forlatt Engleskolen og Soul Spring. Hun har funnet sin egen engel og sjelefrende i sjamanen Durek Verrett fra Los Angeles. Og hun er opp over ørene forelsket.

Et sunnhetstegn

Man kan mene hva man vil om sjamanisme og hvor kontroversielt det er at en kongsdatter er kjæreste med en mange kaller “kvakksalver”, men vi velger her å fokusere på hans mørke hudfarge. Fordi vi synes det er oppløftende og et sunnhetstegn i samfunnet at ingen medier bryr seg om det. Slik ville det neppe ha vært for bare en generasjon siden.

Da Kong Harald i 1968 giftet seg med Sonja, var det etter mange års kamp for kjærligheten. Hun hadde ikke blått blod i årene, men var en “pike av folket”. At de to ble kjærester, vakte oppsikt og motstand fra høyeste myndighetshold, også fra Kong Olav. Da kongeparets sønn valgte alene-moren Mette-Marit, var ikke folk mindre skeptiske. De hadde hørt rykter om hennes ville ungdomsår . Mette-Marit  stod fram i beste sendetid på tv og fortalte åpenhjertig om sin “utagerende fortid” for å sette en stopper for spekulasjonene. Kongeparet ønsket den kommende kronprinsessen velkommen inn i familien.

I så måte er vår forelskede prinsesse en god rollemodell for andre.

Da parene vel var gifte, stilnet kritikken, både i 1968 og i 2001. 

Velge hvem hun vil

Märtha er prinsesse, ikke kronprinsesse. Hun skal ikke arve tronen. Hun kan velge den kjæreste hun vil uten innblanding fra noen. Heldigvis for det, og heldigvis ser det ut til at det er blitt normen blant kronprinser og kronprinsesser også.

Märtha velger han som får henne til “å innse at ubetinget kjærlighet faktisk finnes her på planeten”, som hun skriver under et bilde på Instagram. Og til eventuelle kritikere sier hun videre at “Det er ikke opp til dere å dømme meg. Jeg har ikke valgt mannen min for å tilfredsstille noen av dere eller boksene dere har satt for meg i hodene deres”.

Prins Harry av Storbritannia gikk også utenfor den konservative kongeboksen da han valgte en kvinne med multikulturell bakgrunn som sin ektefelle. Meghan Markle kommer som Durek Verrett fra Los Angeles i California. Hennes mor er afro-amerikansk. Durek Verretts mor er norsk-indisk og faren er opprinnelig fra Haiti. 

Rollemodell for andre

Det har heldigvis blitt høyere under taket i kongehusene. Kanskje også blant folk flest, vi håper det og det ser slik ut. Vi tror Märthas valg av sjelefrende er et viktig signal til andre som ikke tør ha en kjæreste med en annen etnisk bakgrunn av frykt for hva folk vil si.

I så måte er vår forelskede prinsesse en god rollemodell for andre. Lenge leve den grenseløse kjærligheten!