Mahnoor valgte mannsdominert yrke

Mahnoor Tahir, Norges første pakistanske kvinnelige lokfører.
Foto: Ram Gupta
Mahnoor Tahir blir den første kvinnelige norsk-pakistanske lokomotivføreren i Norge.  
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Om det går som hun vil, sitter hun snart bak spakene og kjører tog. Mahnoor Tahir fra Østensjø (23) har fullført Norsk fagskole for lokomotivførere og er nå på jobbjakt.

Hun har vært opptatt av tog så langt tilbake hun kan huske. Faren hennes jobber i billettsalget, det som nå heter Entur, og det har alltid vært mye togprat i heimen, forteller hun til Utrop. 

Vokst opp med tog

– Jeg er vokst opp med å høre om tog og togtrafikk, smiler hun. Mahnoor er stolt og glad over å være ferdig med lokomotivførerutdannelsen. Til Utrop forteller hun videre at inspirasjonen til å velge et mannsdominert yrke kom da hun hørte om kvinnelige piloter i Pakistan. 

Nå står Mahnoor i startgropa til å bli den første kvinnelige norsk-pakistanske lokomotivføreren i Norge. Begge hennes foreldre kommer fra Pakistan. Moren, som er intervjuet av Nettavisen, heiet på datteren da hun søkte seg inn på lokomotivførerskolen – til en klasse hvor hun og ei til var de eneste jentene. 

Roser familien

– Jeg er rett og slett «damn proud», sier moren, Munawara Tahir. Hun uttaler at hun synes det er helt fantastisk at Mahnoor kan inspirere andre jenter, spesielt de med pakistansk bakgrunn, til å velge utradisjonelt. 

Støtten hjemmefra har vært helt avgjørende i valget, sier Mahnoor som roser familien for å gi henne friheten til å velge hva hun vil. 

– Det er bare å prøve, tørre og oppleve noe nytt, oppfordrer hun sine medsøstre.