Religionen forbyr boligrenter

Husein Awadnur har startet Ramsaas bolig, et sosialt foretak som skal tilby en leie til eie-modell av boliger
Foto: Tom Henning Bratlie/Klassekampen. Med tillatelse.
Et religiøst forbud mot rente oppgis som hovedårsak til at norsk-somaliere ikke tar opp lån for å kjøpe egen bolig.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere eier egen bolig, viser Ramaas-undersøkelsen “Bolig for alle”. 95 prosent ville ha kjøpt dersom de fikk lån uten renter, skriver Klassekampen i dag. 

Bor trangt og helsefarlig

Avisen har intervjuet fembarnsfaren Husein Awadnur som leier en 79 kvadratmeter stor leilighet på Tøyen i Oslo. Han jobber i Oslo kommune med å hjelpe folk med minoritetsbakgrunn som har problemer på boligmarkedet. De bor trangt og helsefarlig, under stadig trussel om utkastelse, ifølge Awadnur. Han kommer i kontakt med dem når de ber om hjelp til å søke om kommunal bolig og bostaøtte. 

Awadnurs drøm er å gi familiene et stabilt bomiljø. For å realisere denne drømmen har han startet det sosiale foretaket Ramaas bolig, som skal tilby en leie til eie-modell uten at renter er involvert. Hovedmålgruppa er folk som ikke tar boliglån fordi islam forbyr renter.

– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt, sier Torkel Brekke, professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo.
Foto : Lunde Forlag

Bolighjelp til flere enn muslimer

– Men modellen vil passe for flere enn bare muslimer. Behovet for alternative måter å finansiere bolig på er stort. Det er ikke alle som har rike foreldre eller stor egenkapital, sier han. 

Professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo, Torkel Brekke, ønsker det nye forslaget velkommen. Han leder et forskningsprosjekt om finansiell ekskludering av muslimer i Norden. – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt, sier han. 

Ikke bare fra Somalia

Brekke sier til Klassekampen at han synes det er påfallende at renteforbudet i islam er helt fraværende når byrådet i Oslo mandag 20. mai la fram politikk for hvordan flere kan komme inn på boligmarkedet. 

– Det virker som om politikerne tror at bare folk bor her lenge nok, så gir de slipp på slike tabuer. Forskning viser at det er helt feil, sier Brekke. Han legger til at det renteforbudet snarere har gjort seg mer gjeldende siden 1990-talet, og at forbudet er viktig for muslimer fra flere landbakgrunner, ikke bare fra Somalia.

Les mer om rentetabuet og den nye boliglånmodellen (Klassekampen).