Religioner for klima fra Oslo til Fredrikstad

Hanna Barth Hake
Foto: Eva Alnes Holte
Kristne, buddhister, muslimer og sikher skal i fire dager vandre sammen for klimaet. 
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

Vandringen startet på Kristi Himmelfartsdag. Omlag 25 pilgrimer møtte frem i borggården foran Oslo Rådhus. 

– Nysgjerrig på hva andre tror på

Anne Dreyer, prest i Den norske kirke og en av initiatvitakerne til pilgrimsferden sa hun gledet seg til berikende samtaler:

– Vi er alle uansett trosretning enige om at vi må kjempe for klimaet, men løsningene kan vi kanskje være uenige om. Zamran Ahmad Butt fra Islamic Cultural Centre, nikket enig: – Koranen sier vi er skapt ulike fordi vi skal kunne ha dialog med hverandre, sa han. 

Dere går med himmelen i fotsålene deres.

Det sildret forsiktig regn nedover de fremmøtte i borggården utenfor Oslo Rådhus, men alle hadde tro på at været vil bli bedre og dialogene gode. 

– Jeg er nysgjerrig på hva de andre tror på, hva de motiveres av og hva som er deres moralske kompass, sa Gunaketu Kjønstad fra Oslo Buddhistsenter. – Jeg tror vi har 80 prosent felles, og det er det vi har felles vi må bygge på.

– Gir håp om felles fremtid

Marianne Borgen, ordfører i Oslo, og Oslo-biskop Kari Veiteberg, hadde fått i oppdrag å sende pilgrimene av gårde. Borgen roste initiativtakerne:

– Initiativet dere har tatt med denne vandringen – der man kan delta uavhengig av tro, uavhengig av kulturell og sosial bakgrunn, mann eller kvinne – er utrolig flott. Klima og miljø forener oss alle fordi det har betydning for oss alle, sa hun.

Borgen trodde den interreligiøse vandringen ville vekke oppmerksomhet og optimisme rundt ruta fra Oslo til Bergen.

– Dere gir håp om en felles framtid, sa hun og kom med en liten betroelse til slutt: – Jeg hadde egentlig tenkt å vandre et stykke sammen med dere, men jeg ble bestemor i går så jeg har litt annet å tenke på. Men å bli bestemor får meg kanskje til å bli enda mer opptatt av hvordan vi tar vare på kloden vår for fremtidige generasjoner. 

Går 6-7 timer hver dag

Pilgrimer for klima: Jagdish Kaur og Negina Rani.
Foto : Eva Alnes Holte
– Dere går med himmelen i fotsålene deres, sa biskop Veiteberg til pilgrimene foran seg. – At kristne, muslimer, sikher, buddhister og en og annen ateist vandrer sammen om klimaet, det er en håpsfortelling for kloden vår. Håpet kan ingen ta fra oss, sa Veiteberg og sendte pilgrimene følgende ord fra en irsk velsignelse på veien:

Må veien være jevn der du går
Må vinden alltid følge dine steg
Må solen lyse på din vei
og regnet falle mildt på dine marker
og inntil vi møtes igjen
må du hele tiden være i Guds hånd. 

Pilgrimene skal gå 6-7 timer hver dag, inkludert lunsjpause. For å slippe unna den mest trafikkerte bilveien, tar de båten over til Nesodden før de begynner å gå. Vandringen avsluttes søndag 2. juni på Håpets Katedral utenfor Fredrikstad.

Pilgrimsferden er støttet av Oslo kommune, europeisk miljøhovedstad 2019.