Muslimsk idol på Møhlenpris skole

De ser opp til fotballstjernen Mohamed Salah fordi han er åpen om at han muslim. Fra venstre: Muhammed Guled Hassan, Siham Abshir Abukar, Moar Nidal og Mustafa Hussein Alhaidai.
Foto: Siri Løken/NRK
Egyptiske Mohamed Salah er den store helten for unge muslimer på Møhlenpris skole i Bergen.
Eva Holte
Latest posts by Eva Holte (see all)

– Hele familien min heier på ham, sier Siham Abshir Abukar (13), en ekte Møhlenpris-jente med somalisk bakgrunn. – Selv om United er laget mitt, er Mohamed Salah min favorittspiller. 

Siham går i syvende klasse. På kunstgressbanen midt i bydelen spiller hun fotball med sjetteklassingene Moaz, Mustafa og Mohammed fra Egypt, Irak og Somalia. De lar seg gjerne intervjue av nrk.no om fotball og sin store muslimske helt. 

Viktig å være stolt 

Moaz Nidal sier han liker at Salah er muslim. Siham følger opp: – Jeg synes det er bra at han er åpen om det og ikke skjuler at han er muslim, pluss at han snakker arabisk. Det er viktig å være stolt av der man kommer fra og det man tror på, sier hun. 

Hun har opplevd både rasisme og fordommer når hun har spilt fotball på bydelens egen klubb, Djerv. 

Ble kalt “jævla neger”

– Oftest går det på hudfargen min. Vi spilte kamp for en stund siden hvor noen kalte meg “jævla neger”. Da ble jeg utrolig sur. Men treneren tok tak i det, og den som kalte meg det ble utvist, forteller hun. Siham er sikker på at fotball kan være med på å bryte ned slike fordommer: 

– Salah er jo verdenskjent, og det er ganske mange som ikke er muslimer som heier på ham. Det viser at sånt ikke har noe å si. Jo færre som bryr seg, jo mindre blir det av slike ting, mener hun.

De fire vennene på fotballbanen understreker imidlertid at religion og opprinnelse stort sett ikke har noen betydning for hvilke fotballspillere de liker. Det viktigste er at han er god. 

Likevel banker hjertene litt ekstra varmt for den 26 år gamle muslimske forballspilleren fra Egypt.

Les mer på nrk.no om fotballspilleren Mohamed Salah som er blitt kåret til en verdens mest innflytelsesrike personer.