Fafo trekker og retter omstridt rapport

Forskningsstiftelsen Fafos nyeste rapport om flyktningopplæringen i norsk viser store sprik fra kommune til kommune.
Foto: Wikimedia Commons
En omstridt rapport fra forskningsstiftelsen Fafo med spørsmål om «menneskeraser», blir gjennomgått, korrigert og publisert på nytt.
0Shares

Fafos rapport Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge har møtt skarp kritikk, skriver Aftenposten.

20. mai publiserte stiftelsen rapporten på oppdrag fra Bufetat.

Spesielt spørsmålet om man er enig eller uenig i at «noen menneskeraser rett og slett er smartere enn andre» skaper debatt. I rapporten kom det frem at 25 prosent av de spurte er helt eller delvis enige i påstanden: «Jeg tror noen menneskeraser rett og slett er smartere enn andre.»

Ikke brukt som rasisme-mål

Statistiker og professor i statsvitenskap, Ottar Hellevik, er blant dem som har kritisert metoden bak undersøkelsen. Både han og Aftenpostens spaltist Kjetil Rolness mener spørsmålet kan gi tendensiøse svar.

Nå kunngjør Fafo at de vil trekke tilbake, gjennomgå og korrigere rapporten.

– Vi innser at dette spørsmålet ikke fungerer etter intensjonen, og det får konsekvenser for hvordan vi kan bruke svarene på spørsmålet. Fafo gjennomgår derfor rapporten og korrigerer der det omtalte spørsmålet benyttes, skriver forskningsstiftelsen på sine nettsider.

Fafo understreker videre at stiftelsen aldri vurderte spørsmålet til å være et mål på rasisme i samfunnet. Undersøkelsen er heller ikke laget for å måle forekomsten av rasisme i Norge, men dette ikke har kommet tydelig nok frem.

Når arbeidet med å korrigere rapporten er ferdigstilt, vil det publisert en ny utgave av rapporten på Fafos nettsider, skriver NTB.