Innvandrere fra Pakistan tar med seg kunnskap om naturmedisin

Innvandrere tar oftere naturmedisin enn etniske nordmenn, viser forskning.
Foto: Flickr/Liana Aghajanian
– Helseforståelse og egenbehandling er en del av pakistansk oppdragelse og kultur, sier Saliha Khalid, Ph.D-student ved NAFKAM.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Tidligere forskning viser at pakistanske innvandrere har kroniske helseplager som diabetes og høyt blodtrykk, og at de oppsøker fastlegen sin i hyppigere grad enn den etnisk norske befolkningen gjør, ifølge en pressemelding fra NAFKAM.

Saliha Khalid, Ph.D.-student ved NAFKAM har forsket pakistanske innvandrere om bruk av naturmedisin.
Foto : uit.no

– Mitt prosjekt handler om å kartlegge og undersøke pakistanske innvandreres helsevaner og bruk av tradisjonell medisin, samt samle kunnskap om deres forståelse av helse og hva som er viktig for dem for å opprettholde helse og behandle sykdom, sier forteller Saliha Khalid, Ph.D-student ved NAFKAM.

Finner ikke relevant informasjon om legemidler

For å forstå hva som er viktig for helsen i denne befolkningsgruppen, har Khalid gjennomført 24 intervjuer med pakistanske innvandrere.

– Jeg tror det var lett for deltakerne i denne studien å snakke om bruk av tradisjonell medisin med meg fordi jeg også er fra Pakistan og har samme kultur. Deltakerne i studien fortalte hva som var viktig for dem for å ta vare på helsa og hva de gjorde i det daglige for å holde seg friske, sier hun.

Fra tidligere forskning vet man at innvandrere fra Pakistan, Polen, Somalia, Tyrkia og Vietnam ikke alltid får med seg helseinformasjon fra myndighetene. Ofte vil relevant informasjon ikke være tilgjengelig på det språket man ønsker, og dette kan være grunn til at mange benytter tradisjonell medisin.

– Noen produkter kan ha en negativ innvirkning på legemidler og dette kan gi alvorlige følger. Det er mange som ikke er oppmerksomme på dette. Bevissthet rundt risiko forbundet med tradisjonell medisin er viktig for å ivareta pasientsikkerheten. Derfor er det så viktig at vi får mer kunnskap om dette, sier Khalid, som har farmasiutdanning fra Pakistan.