- LIM-leder: – Norge vil få svenskinspirerte innstramninger - 11.11.2024
- Språkferie ble til 20 år i Norge - 10.11.2024
- Javad, Tinashe, Cengiz, Mimir og Kaveh til TV-julekalender - 08.11.2024
Sammen med forsker og prosjektleder Alexander Nissen skal han få frem ny kunnskap om hvordan migrasjonsrelatert stress og psykisk helse påvirker flyktningers deltakelse i arbeidslivet.
– Med disse midlene skal vi bygge kunnskap med relevans for politikkutforming, forvaltning og praksisfeltene, sier forskningsleder Arnfinn J. Andersen ved NKVTS i en pressemelding.
Voldsom vekst i antall flyktninger
Antallet flyktninger og internt fordrevne globalt er nesten tredoblet siden 2012. Norge har tatt imot betydelig flere flyktninger de siste årene enn noen gang tidligere, da særlig fra Syria og Ukraina.
– Forskning fra flere land viser at andelen av flyktninger som integreres i arbeidslivet er lavere enn andelen blant andre grupper av migranter. Få studier har undersøkt hvordan psykisk helse og migrasjonsrelatert stress kan være forklarende faktorer til dette. I dette prosjektet skal vi blant annet se på barrierer og muligheter for inkludering i arbeidslivet, sier Nissen.
Vanskelig å rekruttere
Flyktninger er ofte vanskelig å rekruttere til forskning. Det medfører at man har lite kunnskap om hvordan arbeid og helse henger sammen for denne gruppen.
– I Norge har vi heldigvis tilgang på gode registerdata. Det er data som kan kaste lys over hvilken betydning psykisk helse har for deltakelse i arbeidslivet. I tillegg har vi allerede samlet inn data i to nasjonale survey-undersøkelser av syriske flyktninger til Norge og Sverige, som skal brukes i det nye prosjektet, sier Andersen.
Undersøkelsen skal være tredelt. I første arbeidspakke skal forskerne bruke registerdata om flyktninger som kom til Norge mellom 2008 og 2018.
I andre arbeidspakke skal forskerne undersøke traumatiske opplevelser, og negative opplevelser etter flukt, som for eksempel opplevd diskriminering og utenforskap. I tredje arbeidspakke skal forskerne undersøke spesielt hvilke barrierer flyktningkvinner opplever mot arbeidsdeltakelse.
– Nå får psykisk helse viktig oppmerksomhet
Forskning med likestillingsfokus
For Mekonen er den tredje arbeidspakken, som skal undersøke hvilke barrierer flyktningkvinner møter når de ønsker å delta i arbeidslivet, noe han ser som mest aktuelt.
– Norge er kjent for sin likestillingspolitikk og kan være en rollemodell for mange andre nasjoner. Likevel viser flere rapporter fra Statistisk sentralbyrå at kvinner med flyktningbakgrunn har lavere arbeidsdeltakelse enn menn med innvandrerbakgrunn. Dette kan ofte forklares gjennom tradisjonelle kjønnsroller, der menn anses som “brødførere” for familien, mens kvinner oppmuntres til å fokusere på hjemmearbeid og barneoppdragelse.
– Studien vil være betydningsfull, ettersom den setter et kjønnsperspektiv i sentrum, i tillegg til fokus på psykisk helse. Forskningen vil også kunne avdekke faktorer som tidligere studier ikke har undersøkt.
Flyktningkvinners brukerperspektiv
En annen positiv dimensjon ved forskningsprosjektet er, ifølge han, fokuset på empowerment, hvor brukerperspektivet blir løftet fram.