Turban trøbbel

(INNENRIKS) Sihker i Norge kjører moped uten å bruke hjelm. Jit Singh Hayer nekter å ta av seg turbanen. For han handler det om hundre år gamle tradisjoner som er dypt forankret i hans religion.

Men for Vegdirektoratet handler det om sikkerhet. De har derfor avslått den kollektive søknaden om dispensasjon fra forskriftene. Det ville vært uforsvarlig og gi tillatelse til sihkene om å kunne kjøre uten hjelm, mener direktoratet, ifølge VG.

Men sihkene gir seg ikke. “Og en sikh uten turban er kort og godt helt uakseptabelt, vi tar ikke turban av om natten heller, da bytter vi den ut med en litt mindre enn”, sier Baljeet Singh

For 15-16 år siden fikk han faktisk dispensasjon fra påbudet om hjelm:” Den gangen fikk jeg innvilget søknaden min. Hver gang jeg ble stoppet av politiet, viste jeg dem bare brevet, så var alt i orden, sier han.

I Storbritannia og i canada, gis det dispensasjon fra slike påbud. Det avtjenes også verneplikt med turban, og er det nødvendig går vi i krigen, med turban, sier Singh Ohri.

Sikhenes organisasjon vil klage på avsalget, sier Singh Ohri. Om nødvendig gå helt til topps: Kansje kjører vi i protest forbi Stortinget, med Turban!