Khashmir ber om norsk megling

0Shares

Kashmir har vært delt mellom Pakistan og India siden de to statene ble opprettet i 1947. De to landene har utkjempet flere kriger om det strategisk viktige området, og et 18 år langt opprør fortsetter å kreve kashmireres liv hver eneste dag.

Møte i Stortinget
Farooq møtte blant annet KrFs parlametnariske leder, Dagfinn Høybråten og lagtingspresident Ola T.Lånke. Sistnevnte har også overtatt som leder av Stortingets Kashmir-gruppe etter Jon Lilletun.

Farooq informerte om situasjonen i den fastlåste konflikten som har kostet over 60 000 mennesker livet. Han mente at det var håp om bevegelse i konflikten i kraft av de signaler som er kommet fra Pakistans president og appellerte til Norge om å bidra til å bevege partene.

Han mener ekstremister kan bli vinnerne dersom India og Pakistan ikke nærmer seg en løsning på Kashmir-spørsmålet, mener moderat kashmirleder.

Ønsker fred gjennom samtaler
Mirwaiz Omar Farooq har vært i Irland for å lære om fredsprosessen i Nord-Irland, og er blitt inspirert av fremgangen der. I Oslo har han forhørt seg om Norge kunne tenke seg å megle i striden, og fått til svar at det krever at både India og Pakistan ønsker det, noe som ikke er veldig sannsynlig.

– Men Norge har et godt forhold til både Pakistan og India, og kan påvirke dem, sier Farooq til Aftenposten. – Den irske prosessen er en suksess fordi London og Dublin har vist lederskap. Det er det samme vi mener kreves i Kashmir. Noen militær løsning finnes i hvert fall ikke.