Eksil-iranerne mobiliserer

Iranere utenfor landets grenser protesterer massivt mot de siste dagers voldshandlinger.

Iranske innvandrermiljøer overalt i Vest-Europa, USA, Canada og andre land har hatt sine hender fulle med å organisere og gjennomføre omfattende protester mot den politiske volden i hjemlandet. Volden har herjet siden opptøyene startet i kjølvannet av det omstridte presidentvalget 12. juni, hvor den sittende statslederen Ahmedinajad ble utropt til vinner, skriver Voice of America

Et av disse protestrallyene ble avholdt i nærheten av Paris, arrangert av den sterkt kontroversielle NCRI (National Council for the Resistance of Iran), ledet av Maryam Rajavi. Hver sommer i flere år har NCRI avholdt protestmøtet, og nå på grunn av situasjonen i hjemlnadet får den enda større betydning. Til årets forsamling uttalte Rajavi at totale systemendringer er eneste utvei for Iran fra denne grove krisen.

– Iran trenger en ny regjering, en regjering som virkelig respekterer folkets grunnleggende rettigheter og de demokratiske verdiene, uttalte hun til folkemengden.

Iranere bærer faner mot Teheran-regjeringen

Forener folk

Politisk kommentator og også eksil-iraner med fast adresse i den franske hovedstaden, Ardavan Amir-Aslani, hevder at protestene er med på å ene en til tider svært splittet opposisjon blant iranere som bor utenlands. Folk ser nå sitt snitt til å kjempe for mer frihet enn hva Ahmedinajad og de konservative ønsker å tilby, tross ideologiske forskjeller.

– Blant alle millioner iranere utenfor landets grenser tenker et overveldende flertall at valget var fikset. Nå kan folk sammen kjempe en felles kamp mot regimet i Teheran, sier han til Voice of America.